Now Reading:
Leverić poručio iz Varaždina – tražit ćemo još više sredstava za energetsku obnovu zgrada
Full Article 3 minutes read

Leverić poručio iz Varaždina – tražit ćemo još više sredstava za energetsku obnovu zgrada

leverić

Od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, do sada je rezervirano 90 % sredstava što predstavlja odličan rezultat.

– Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1.300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a obnovom je obuhvaćeno 16.000 kućanstava i 70.000 učenika i djece. Prosječna ušteda energije koje zgrade postižu je preko 60 % – kazao je u srijedu navečer u prostorijama VI. mjesnog odbora Banfica u Varaždinu predsjednik Županijske organizacije HNS-a Alen Leverić koji je okupljenima predstavio mogućnosti energetske obnove javnih ali stambenih zgrada.

– Energetskom obnovom zgrade ostvaruju se uštede električne i toplinske energije, smanjuju se troškovi za energiju te se povećava ugodnost boravka i rada u zgradama – pojasnio je Leverić dodajući da je jako puno napravljeno upravo na području javnih, točnije objekata obrazovnih institucija.

– Do sredine ožujka 2019. godine potpisano je kroz sve programe preko 440 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada dječjih vrtića, područnih, osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,6 milijardi kuna dok je ukupan iznos bespovratnih sredstava osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj preko 775 milijuna kuna – kazao je Leverić ističući da je jedan od ciljeva HNS-a bio, prilikom ulaska u Vladu RH, ostvariti reforme na području obrazovanja, ali i ostvariti što bolju iskorištenost EU sredstava.

– Na ovaj način tisuće naših škola, vrtića, fakulteta širom Hrvatske postala su mjesta ugodnog boravka – naglasio je Leverić te nastavio kako je ključnu ulogu u svemu imalo i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kojeg vodi potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Podsjetimo, od 2015. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kao Posredničko tijelo objavilo je ukupno četiri Poziva za energetsku obnovu zgrada za koje su prihvatljivi prijavitelji bile ustanove koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja. Dobar dio objekata koji je prošao ili prolazi energetsku obnovu je i na području Varaždinske županije za što su projekti napravljeni još za vrijeme kada je potpredsjednik Vlade Štromar bio župan.

– Projekti su tada pripremljeni, a unazad dvije godine otvoren je veliki broj natječaja preko kojih su osigurana sredstva za energetsku obnovu objekata – zaključio je Leverić te ponovio da je ukupno za energetsku obnovu javnih zgrada osigurano preko 211 milijuna eura dok je za energetsku obnovu predviđeno oko 100 milijuna eura.

No, i ovako velika sredstva ubuduće mogu biti i veća, naglasio je Leverić, dodajući da je bitno u Europskom parlamentu imati osobe koji razumiju značenje energetske obnove.

– Nakon ovog slijedi novo razdoblje odnosno određivanje novih financijskih omotnica jer sredstva za energetsku obnovu u Europskoj uniji postoje. U slijedećem razdoblju treba svakako osigurati dodatna sredstva za energetsku obnovu svih sudionika od kućanstava, javnih, ali i gospodarskih objekata – kazao je Leverić koji je napomenuo da će se zalagati upravo za to.

Predsjednik županijskog HNS-a i kandidat za Europski parlament Leverić odatno je naglasio benefite za gospodarstvo.

– Ovdje nije važna samo energetska obnova već i činjenica da se na ovaj način osnažuje građevinski sektor koji je posebno bio pogođen gospodarskom krizom. Sve ovo zajedno daje višestruke učinke koji se pozitivno odražavaju na ukupno gospodarstvo – izjavio je Leverić koji je nakon VI. mjesnog odbora tribinu na ovu temu održao i u prostorijama IV. mjesnog odbora u Varaždinu.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.