Now Reading:
Kako znati da vam hitno treba – detoksikacija!
Full Article 2 minutes read

Kako znati da vam hitno treba – detoksikacija!

dijetalna prehrana

Bijeli šećer, proizvodi od bijelog brašna, sol i nezdrave masnoće posebno su štetni za naš organizam jer stvaraju sluzi u tijelu, debljaju i opterećuju probavu. Za takvim namirnicama posežemo najčešće u dva slučaja – kada je blagdansko opušteno raspoloženje ili kada smo jako gladni i više nam nije važno što ćemo pojesti.

Zato se preporuča nakon blagdana ne držati stroge dijete nego jesti lagane i zdravije obroke tokom cijelog dana kako ne bi osjetili veliku glad i ponovo posegnuli za nezdravim namirnicama.

Na primjer, za doručak neku voćku ili zobenu kašu sa suhim voćem koja će potaknuti probavu i eliminaciju štetnih tvari a opet će nas dugo držati sitima jer će se spori ugljikohidrati iz kaše i voća polako oslobađati do ručka. Za užinu se preporuča konzumirati neka voćka ili voćni sok (može i čaj zaslađen medom ili stevijom) te lagani jogurt, a za ručak i večeru kuhano nemasno meso ili riba (može i na grillu), lagana juha, puno salate i skroman dodatak ugljikohidrata (šnita crnog kruha, žlica integralne riže ili tijesta).

Osjećate li nakon blagdana umor, bolove u mišićima, imate probleme s lošom probavom, pojavile su se alergije, grčevi, napadi žučnog kamenca, bolne menstruacije, hunjavice, perut, prištići, a i vaga je pokazala koji kilogram viška – svakako vam je potrebna detoksikacija. Postoje razni programi detoksikacije – u trajanju od jednog dana pa do nekoliko tjedana. Ukoliko ste početnik najbolje je krenuti od jednostavne detoksikacije.

Jednostavna dijeta za detoksikaciju

  • Ustajanje – čaša tople vode i sok od pola limuna
  • Doručak – jedna zdjelica raznog voća i žlica zobenih pahuljica
  • Užina – jedna voćka (naranča, jabuka, kruška, grejp)
  • Ručak – jedna zdjelica kuhanog povrća i mesa (riba), žlica integralne riže ili krumpira
  • Užina – jedna sirova ili kuhana povrtnica (mrkva, manja cikla, celer, brokula)
  • Večera – isto kao i ručak

* piti puno negazirane vode i biljne čajeve, približno 2 litre dnevno

www.sjever.hr/ordinacija.hr

Input your search keywords and press Enter.