Now Reading:
Sklonite rublje, automobile pospremite u garaže – stiže „prljava” kiša, a i temperatura će značajno pasti
Full Article 2 minutes read

Sklonite rublje, automobile pospremite u garaže – stiže „prljava” kiša, a i temperatura će značajno pasti

automobil

Nakon doista prekrasnog blagdanskog ponedjeljka tijekom kojeg su u Varaždinu izmjerena čak 23 Celzijeva stupnja, utorak donosi pogoršanje vremena, najavljuju iz DHMZ-a.
Ponegdje je moguća i “blatna” kiša, ili “prljava”, u kojoj će biti pustinjskog pijeska. Temperatura zraka u većini će se krajeva sniziti pa će poslijepodne u mnogim mjestima unutrašnjosti vjerojatno biti najhladnije u posljednjem travanjskom desetodnevlju. Na sjeveru Hrvatske najviša dnevna temperatura vjerojatno neće prelaziti 14 stupnjeva.

Od srijede će biti ponovno toplije, uz više sunčana vremena, ali i dalje uz povremenu mjestimičnu kišu, te manje vjetrovito nego danas. Temperatura će porasti na 21 stupanj, a još toplije trebalo bi biti u četvrtak.

Zašto pada “prljava” kiša?

Sivo-žute mrlje po vjetrobranskim i drugim staklima, mrlje koje ostaju nakon što padne “prljava” ili “blatna” kiša, zapravo su pijesak iz sjeverne Afrike.
Sve je to posljedica djelovanja ciklone iz zapadnog Sredozemlja i sjeverne Afrike. Kako se ciklone vrte u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, u njihovom jugoistočnom sektoru stvaraju se jaki južni vjetrovi koji podižu pustinjski pijesak iz Afrike i donose ga preko Mediterana i Jadrana sve do nas, pa i dalje u Europu.

Biometeorološka prognoza za utorak

Razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike će prevladavati u većem dijelu Hrvatske, dok će na srednjem i južnom Jadranu biti nepovoljne. Kod meteoropata i kroničnih bolesnika može se javiti umor, manjak energije, razdražljivost i glavobolja. Preporuča se lagana prehrana i uzimanje dovoljno tekućine.

www.sjever.hr/DHMZ

Input your search keywords and press Enter.