Now Reading:
Sklonite rublje, automobile pospremite u garaže – stiže „prljava” kiša, a i temperatura će značajno pasti
Full Article 2 minutes read

Sklonite rublje, automobile pospremite u garaže – stiže „prljava” kiša, a i temperatura će značajno pasti

automobil

Nakon doista prekrasnog blagdanskog ponedjeljka tijekom kojeg su u Varaždinu izmjerena čak 23 Celzijeva stupnja, utorak donosi pogoršanje vremena, najavljuju iz DHMZ-a.
Ponegdje je moguća i “blatna” kiša, ili “prljava”, u kojoj će biti pustinjskog pijeska. Temperatura zraka u većini će se krajeva sniziti pa će poslijepodne u mnogim mjestima unutrašnjosti vjerojatno biti najhladnije u posljednjem travanjskom desetodnevlju. Na sjeveru Hrvatske najviša dnevna temperatura vjerojatno neće prelaziti 14 stupnjeva.

Od srijede će biti ponovno toplije, uz više sunčana vremena, ali i dalje uz povremenu mjestimičnu kišu, te manje vjetrovito nego danas. Temperatura će porasti na 21 stupanj, a još toplije trebalo bi biti u četvrtak.

Zašto pada “prljava” kiša?

Sivo-žute mrlje po vjetrobranskim i drugim staklima, mrlje koje ostaju nakon što padne “prljava” ili “blatna” kiša, zapravo su pijesak iz sjeverne Afrike.
Sve je to posljedica djelovanja ciklone iz zapadnog Sredozemlja i sjeverne Afrike. Kako se ciklone vrte u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, u njihovom jugoistočnom sektoru stvaraju se jaki južni vjetrovi koji podižu pustinjski pijesak iz Afrike i donose ga preko Mediterana i Jadrana sve do nas, pa i dalje u Europu.

Biometeorološka prognoza za utorak

Razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike će prevladavati u većem dijelu Hrvatske, dok će na srednjem i južnom Jadranu biti nepovoljne. Kod meteoropata i kroničnih bolesnika može se javiti umor, manjak energije, razdražljivost i glavobolja. Preporuča se lagana prehrana i uzimanje dovoljno tekućine.

www.sjever.hr/DHMZ

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.