Now Reading:
Otvorenje manifestacije na mjestu gdje je sve i započelo 1523.
Full Article 2 minutes read

Otvorenje manifestacije na mjestu gdje je sve i započelo 1523.

U okviru programa “Proljeće u Pregradi” u subotu je otvroena 496. po redu manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola”. Otvorenje manifestacije, čiji je organizator povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije „Kostelska pištola-Keglevićeva straža, održano je na zidinama Kostelgrada, gdje je sve i započelo davne 1523. godine.

Na svečanost su stigle povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Varaždina, Karlovca i Turopolja, ali i Počasno-zaštitna bojna RH, pristožerna postrojba Glavnog stožera OS Republike Hrvatske. Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj je govoreći o manifestaciji istaknuo da ona za mještane Pregrade znači puno i da je to dio identiteta grada koji je duboko usađeno u svijest svakog stanovnika tog kraja.

-Drago mi je što se ta tradicija proširila daleko van Pregrade na čijem području postoji sedam takvih udruga – rekao je Vešligaj.

-Najpoznatija je Keglevićeva straža. To je nešto što svi zajedno moramo čuvati, unapređivati i promovirati. Jako je važno da tu tradiciju, baštinu prenosimo dalje – kazao je Vešligaj te dodao da će sama manifestacija biti i veliki turistički proizvod.

-Ova manifestacija koja se danas po drugi puta otvara kod zidina Kostelgrada proglašena je za jednu od najboljih tradicionalnih manifestacija kontinentalnog turizma. Trebamo još više raditi na njenoj promociji – zaključio je Vešligaj.

Ovo je tradicijskih manifestacija na koju su posebno ponosni ljudi koji žive u tom kraju. Sutra ujutro kada će se čuti pucnjevi pištola siguran sam da će mnogim ljudima zatitrati srce, da će se sjetiti nekih prošlih vremena i zapravo dio svojega identiteta – dodao je Vešligaj te rekao da zasigurno ova manifestacija ima veliki potencijal koji se može i mora zajedno sa Županijom iskoristiti.

Samu manifestaciju otvorio je zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek koji je naglasio da je na svima odgovornost da se ta tradicija nastavi.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.