Now Reading:
Uskrs bez hrena ne ide, ali trebali bi ga jesti mnogo češće
Full Article 2 minutes read

Uskrs bez hrena ne ide, ali trebali bi ga jesti mnogo češće

hren

Hren je nezaobilazna namirnica u vrijeme Uskrsa, a možete ga koristiti cijele godine i to za kuhanje čaja ili kao oblog.

1. Bogat vitaminom C
Svježi korijen hrena bogat je vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcij, kalij, magnezij te eterična ulja koja mu i daju ljutinu.

2. Ubrzava metabolizam
Korijen hrena prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i okusu ako se nariba. Može se koristiti tijekom cijele godine kao hrana, za kuhanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju.

3. Prirodni antibiotik
Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.
Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.

4. Pomaže kod bolesti
Hren potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažuje bol kod reume i artritisa, pročišćuje kožu.

5. Koristite ga i kao oblog

Stavite svježe nariban hren u pamučnu tkaninu i položite na bolno mjesto tako da je platno u dodiru s kožom. Uklonite oblog kad osjetite žarenje, jer hren može na koži izazvati plikove i opekline. Prije i nakon stavljanja obloga dobro je lagano namazati kožu maslinovim uljem.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.