Now Reading:
Uskrs bez hrena ne ide, ali trebali bi ga jesti mnogo češće
Full Article 2 minutes read

Uskrs bez hrena ne ide, ali trebali bi ga jesti mnogo češće

hren

Hren je nezaobilazna namirnica u vrijeme Uskrsa, a možete ga koristiti cijele godine i to za kuhanje čaja ili kao oblog.

1. Bogat vitaminom C
Svježi korijen hrena bogat je vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcij, kalij, magnezij te eterična ulja koja mu i daju ljutinu.

2. Ubrzava metabolizam
Korijen hrena prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i okusu ako se nariba. Može se koristiti tijekom cijele godine kao hrana, za kuhanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju.

3. Prirodni antibiotik
Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.
Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.

4. Pomaže kod bolesti
Hren potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažuje bol kod reume i artritisa, pročišćuje kožu.

5. Koristite ga i kao oblog

Stavite svježe nariban hren u pamučnu tkaninu i položite na bolno mjesto tako da je platno u dodiru s kožom. Uklonite oblog kad osjetite žarenje, jer hren može na koži izazvati plikove i opekline. Prije i nakon stavljanja obloga dobro je lagano namazati kožu maslinovim uljem.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.