Now Reading:
MEĐU 516 U HRVATSKOJ Ovo su imena najboljih varaždinskih nastavnika i učitelja
Full Article 3 minutes read

MEĐU 516 U HRVATSKOJ Ovo su imena najboljih varaždinskih nastavnika i učitelja

djeca

Oni su najbolji u obrazovnom sustavu jer svojom stručnošću, metodama i uzornim radom unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini. Riječ je o 516 nastavnika, odgojitelja, učitelja i stručnih suradnika koji će krajem travnja biti promovirani u zvanje mentora i savjetnika, a njihova imena objavila je Agencija za odgoj i obrazovanje, prenosi Srednja.hr

Prema Pravilniku o napredovanju, u oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani. Dakle, moguće je da je neki od djelatnika s popisa poviše već imao isto zvanje i u njega je ponovno izabran. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.

Ministarstvo će nagrađivati učitelje, a u obzir se uzima metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdravi okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole.

Najbolji varaždinski nastavnici i učitelji

  • Renata Čelik – stručni suradnik pedagog (I. gimnazija Varaždin)
  • Damir Kliček – nastavnik fizike (Elektrostrojarska škola Varaždin)
  • Sanja Biškup – učiteljica hrvatskoj jezika (OŠ Vidovec)
  • Mihael Pisačić – nastavnik vjeronauka (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin)
  • Tatjana Plantak – nastavnica matematike (Elektrostrojarska škola Varaždin)
  • Tatjana Ruža – nastavnica hrvatskog jezika ((I. gimnazija Varaždin)
  • Ivana Gabričević – učiteljica likovne kulture (OŠ Novi Marof)
  • Marija Grah – učiteljica engleskog jezika (OŠ Gustav Krklec Maruševec)
  • Ksenija Kezele – učiteljica edukator rehabilitator (Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar)
  • Đurđica Želimorski – učiteljica engleskog jezika (I. OŠ Varaždin)

No, ovaj Pravilnik o napredovanju, inače star 23 godine, uskoro bi trebao doživjeti značajne izmjene. Javno savjetovanje oko novog Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima završeno je još početkom veljače. Izvješće o provedenoj javnoj raspravi trebalo je biti objavljeno još 1. ožujka, a njegovo kašnjenje zapravo ne iznenađuje, budući da je tijekom javnog savjetovanja na prijedlog Pravilnika pristiglo preko 1.800 komentara. Podsjetimo, novim se Pravilnikom, osim zvanja mentora i savjetnika, planira uvesti i treće – zvanje izvrsnog savjetnika. Uz to, prvi puta se uvodi i nagrađivanje učitelja, a više detalja s predstavljanja prijedloga novog pravilnika možete doznati u članku na srednja.hr.

www.sjever.hr/aktualno.hr/srednja.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.