Now Reading:
MEĐU 516 U HRVATSKOJ Ovo su imena najboljih varaždinskih nastavnika i učitelja
Full Article 3 minutes read

MEĐU 516 U HRVATSKOJ Ovo su imena najboljih varaždinskih nastavnika i učitelja

djeca

Oni su najbolji u obrazovnom sustavu jer svojom stručnošću, metodama i uzornim radom unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini. Riječ je o 516 nastavnika, odgojitelja, učitelja i stručnih suradnika koji će krajem travnja biti promovirani u zvanje mentora i savjetnika, a njihova imena objavila je Agencija za odgoj i obrazovanje, prenosi Srednja.hr

Prema Pravilniku o napredovanju, u oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani. Dakle, moguće je da je neki od djelatnika s popisa poviše već imao isto zvanje i u njega je ponovno izabran. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.

Ministarstvo će nagrađivati učitelje, a u obzir se uzima metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdravi okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole.

Najbolji varaždinski nastavnici i učitelji

  • Renata Čelik – stručni suradnik pedagog (I. gimnazija Varaždin)
  • Damir Kliček – nastavnik fizike (Elektrostrojarska škola Varaždin)
  • Sanja Biškup – učiteljica hrvatskoj jezika (OŠ Vidovec)
  • Mihael Pisačić – nastavnik vjeronauka (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin)
  • Tatjana Plantak – nastavnica matematike (Elektrostrojarska škola Varaždin)
  • Tatjana Ruža – nastavnica hrvatskog jezika ((I. gimnazija Varaždin)
  • Ivana Gabričević – učiteljica likovne kulture (OŠ Novi Marof)
  • Marija Grah – učiteljica engleskog jezika (OŠ Gustav Krklec Maruševec)
  • Ksenija Kezele – učiteljica edukator rehabilitator (Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar)
  • Đurđica Želimorski – učiteljica engleskog jezika (I. OŠ Varaždin)

No, ovaj Pravilnik o napredovanju, inače star 23 godine, uskoro bi trebao doživjeti značajne izmjene. Javno savjetovanje oko novog Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima završeno je još početkom veljače. Izvješće o provedenoj javnoj raspravi trebalo je biti objavljeno još 1. ožujka, a njegovo kašnjenje zapravo ne iznenađuje, budući da je tijekom javnog savjetovanja na prijedlog Pravilnika pristiglo preko 1.800 komentara. Podsjetimo, novim se Pravilnikom, osim zvanja mentora i savjetnika, planira uvesti i treće – zvanje izvrsnog savjetnika. Uz to, prvi puta se uvodi i nagrađivanje učitelja, a više detalja s predstavljanja prijedloga novog pravilnika možete doznati u članku na srednja.hr.

www.sjever.hr/aktualno.hr/srednja.hr

Input your search keywords and press Enter.