Now Reading:
DRAMA U KONJŠČINI: Nakon višesatne “opsade” zgrade općine prosvjednici se oko ponoći razišli kućama. Posla je imala hitna pomoć, a prema zgradi letjeli predmeti
Full Article 5 minutes read

DRAMA U KONJŠČINI: Nakon višesatne “opsade” zgrade općine prosvjednici se oko ponoći razišli kućama. Posla je imala hitna pomoć, a prema zgradi letjeli predmeti

Drama u Konjščini, u kojoj je nekoliko stotina prosvjednika „okupiralo” zgradu Općine, tražeći jasna jamstva da se spalionica u tom zagorskom mjestu neće graditi, okončana je tek oko ponoći kada se najupornijima obratio sam načelnik Općine Mirko Krznar. Situacija je u jednom trenutku eskalirala do te mjere da je jedan osoba u naguravanju, neslužbene informacije govore i fizičkom obračunu, ozlijeđena te prevezena hitnom u obližnju bolnicu.

Na vrhuncu drame, poslije sastanka, kada se na balkonu pojavio načelnik, poletjeli su predmeti prema zgradi općine, a prema savjetu policije načelnik te još nekolicina sudionika samog sastanka i predstavnici medija zamoljeni su da zbog sigurnosti ostanu u zgradi i ne približavaju se prozorima .

Kao što smo istaknuli stotinjak najupornijih prosvjednika tek nakon ponoći, i obraćanja načelnika Krznara, odlučilo je otići svojim kućama i prekinuti sa prosvjedom na kojem su tražili da se odustane od projekta izgradnje toplane/energane u tom zagorskom mjestu, odnosno kako ju većina mještana naziva spalionice.

Samom prosvjedu, ili kako se moglo čuti među masom spontanom okupljanju građana, prethodio je redovan sastanak načelnika s vijećnicima Općinskog vijeća, predstavnicima mjesnih odbora i članovima Kriznog eko stožera Konjščina, organizatorima nedavnog prosvjeda protiv gradnje spalionice. Sam sastanak trebao je ponuditi pojašnjenje što se sve planira i što znači izgradnja toplane/energane.

No, već uoči sastanka, prije 19.00 sati, oko zgrade općine okupilo se tristotinjak mještana koji su tražili da se odustane od gradnje. Do eskalacije je došlo poslije 20.00 sati kada su za vrijeme sastanka prosvjednici krenuli prema ulazu a sam njihovo ulazak u objekt spriječila je policija, desetak policijskih službenika.

Prosvjednici su došli do samog ulaza u objekt tražeći da ih se pusti unutra. Živi zid između njih i ulaza napravili su policijski službenici. Takva situacija održavala se satima. Često su se mogli čuti uzvici „lopovi”, „ostavka”, „koga se bojite” a u jednom trenutku krenula je i pjesma.

Do nove eskalacije je došlo oko 22.30 kada je sastanak završen. Većina sudionika izašla je iz zgrade kada je došlo do, neslužbeno doznajemo, fizičkog obračuna. Jedna je osoba ostala ležati na cesti. Kasnije je kolima hitne pomoći prebačena u bolnicu. Riječ je najvjerojatnije o predsjedniku jednog mjesnog odbora. Sama policija smirila je situaciju a prema njihovim izjavama zna se počinitelj napada.

I kada je većina sudionika sastanka izašla iz zgrade, prema savjetu policije načelnik Općine, četiri predstavnika medija te još četiri osobe koje su bile na sastanku, ostale su u zgradi. Budući da se prosvjednici nisu razilazili nešto prije ponoći pred njih je izašao Krznar. Tražili su od njega potvrdu da se odustaje od spalionice na što im je on u nekoliko navrata odgovorio da se to ne može bez procedura odnosno izmjene prostornog plana. Nakon ponoći prosvjednici su se razišli.

Što se tiče samog sastanka Krznar je kazao da je sazvan sa ciljem da se predstavi način funkcioniranja toplane/energane.

-Uz prisustvo ljudi iz Kriznog stožera vrlo se teško komuniciralo, vrlo je teško bilo voditi ovaj sastanak. Prvenstveno jer su bile no-stop upadice . Mogu reći da su bili netolerantni i to se vidi i po ovome ispred zgrade – kazao je Krznar te dodao da nitko ne ignorira narod i da se ništa neće dogoditi bez da se pita mještane Konjščine što je i njegov osobni stav. Kazao je i da predstavnici tvrtke His, privatnog investitora u toplanu/energanu, jamče da će o svemu obavijestiti mještane i da se ništa neće raditi bez njihova znanja.

S druge strane predstavnici Kriznog eko stožera Konjščina kazali su da sastanak nije ponudio ništa. Najavili su organiziranje tribine na kojoj će stručnjaci progovoriti o ovoj temi. Zahtijevaju izmjenu prostornog plana jer ne žele spalionica a spremni su i za referendum.

Jesu li na kraju mještani zadovoljni ovakvim ishodom i što će na kraju biti sa projektom izgradnje energane/toplane u Konjščini u ovom trenutku teško je reći.

Podsjetimo, početkom travnja više od 500 stanovnika Konjščine i okolnih mjesta prosvjedovalo je protiv projekta izgradnje toplane i energane za koju se u Kriznom Eko stožeru Konjščina, organizatoru prosvjeda, pribojavaju da bi mogla postati spalionica otpada. Kako razlog tadašnjeg prosvjeda u stožeru su naveli da se radi o revoltu nezadovoljnih građana zbog nedovoljno informacija vezanih uz postupak koji se provodi u realizaciji projekta toplane i energane u Gospodarskoj zoni Jertovec u Općini Konjščina.

Nakon toga načelnik Krznar je taj prosvjed, kao i sve što mu je prethodilo, na konferenciji za novinare, održanoj prošlog tjedna, nazvao političkom hajkom na njega i da je cijeli slučaj ispolitiziran. Kazao je da se još 2009. razmatrala mogućnost izgradnje toplane a 2015. Općina kreće u izradu novog prostornog plana koji predviđa izgradnju takvog pogona. Prema navodima Krznara u procesu donošenja prostornog plana provedene su tri javne rasprave a prilikom samog donošenja prostornog plana na Vijeću nije bilo prigovora. Načelnik je također na toj konferenciji za novinar naglasio da nije Općina ta koja odlučuje hoće li se ili ne graditi toplana/energana i da dozvole za to ne izdaje Općina.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.