Now Reading:
Opet nove osobne iskaznice? Evo što se mijenja
Full Article 2 minutes read

Opet nove osobne iskaznice? Evo što se mijenja

osobna iskaznica

Hrvatska će, kao i ostale države članice Europske unije, za dvije godine početi izdavati nove osobne iskaznice koje će imati poboljšana sigurnosna obilježja, odnosno čip s fotografijom i otiscima prstiju vlasnika, donosi Telegram.hr.

Europski parlament izglasao je početkom travnja novu uredbu kojom bi se trebala povećati sigurnost dokumenata. Očekuje se da će nova pravila uskoro potvrditi i Vijeće što je preduvjet da uredba stupi na snagu.
Iz MUP je potvrđeno da osobne iskaznice koje Republika Hrvatska sada izdaje ne ispunjavaju u potpunosti uvjete iz Prijedloga Uredbe, prvenstveno jer se na elektronički nosač podataka u hrvatskim osobnim iskaznicama ne pohranjuju fotografije i otisci prstiju.

Države članice nove osobne iskaznice počet će izdavati za dvije godine. To ne znači da će ljudi morati masovno mijenjati stare iskaznice za nove. Predviđeni rokovi zamjene dovoljno su dugi da će se većina dokumenata jednostavno zamijeniti novima kada starim osobnim iskaznicama istekne rok važenja. Iz MUP-a ističu da se osobama starijima od 65 godina izdaju osobne iskaznice bez roka važenja. Oni koji će imati manje od 70 godina u trenutku primjene uredbe, morat će staru osobnu bez roka važenja zamijeniti novom, bez obzira što ima stara nije istekla. Građani koji će tada biti stariji od 70 neće morati po nove dokumente. Hrvatske osobne iskaznice zadovoljavaju minimalne standarde, ističu u Ministarstvu, pa će ti građani, u skladu s uredbom, biti izuzeti od obaveze da mijenjaju osobnu.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.