Now Reading:
Uz partiju šaha otvoreno igralište PŠ Črešnjevo, najavljeni Dani Centara izvrsnosti Varaždinske županije
Full Article 3 minutes read

Uz partiju šaha otvoreno igralište PŠ Črešnjevo, najavljeni Dani Centara izvrsnosti Varaždinske županije

cresnjevo

Partijom šaha na otvorenome koju su odigrali županijski prvaci, učenice PŠ Druškovec i učenici VI. OŠ Varaždin otvoreno je novouređeno igralište Područne škole Črešnjevo. Varaždinska županija je uložila 360.000 kuna u uređenje igrališta, koje je posebno po tome što, uz nogometno i košarkaško igralište, ima i dva šahovska polja.

– Za igranje šaha na ovom igralištu već vlada veliki interes. Time smo ispunili cilj, a to je da se dodatno popularizira šah koji je izvanredno pedagoško sredstvo. Utječe na razvoj pamćenja, logike i koncentracije kod djece, koja razvijaju sve stupnjeve kritičkog mišljenja – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Na otvorenju je bio i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, kao i ravnateljica OŠ Tužno Jasna Brdar. – Poseban je dan za našu područnu školu, jer je školsko-sportsko igralište veliki plus budući da će naših 100-tinjak učenika sada moći vježbati na vanjskom prostoru – rekla je ravnateljica Brdar.

Zahvaljujući Strategiji o uvođenju šaha Varaždinske županije, koja je usvojena 2016. godine, sve se veći broj osnovnoškolaca bavi ovom igrom. – Šah se počeo uvoditi u županijske škole kao izvannastavna aktivnosti, a ponosni smo što se u tri godine broj učenika koji se bave šahom s 30 povećao na 200. Posebno zadovoljstvo je što mogu najaviti da će da će u subotu, 27. travnja, biti održan 3. po redu Festival šaha Varaždinske županije u prostorima Prve gimnazije Varaždin – rekao je zamjenik Paljak.

To je samo jedno od događanja u sklopu Dana Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji će biti održani od srijede, 24. travnja, do subote, 27. travnja. U srijedu, 24. travnja, bit će održan Festival informatike Varaždinske županije (Prva gimnazija Varaždin), a u četvrtak, 25. travnja, 5. Festival matematike Varaždinske županije (Gospodarska škola Varaždin).

Vrhunac će biti u petak, 26. travnja, kada će u 10 sati u hotelu Turist početi 1. međunarodna tematska konferencija„Rad s visokomotiviranim učenicima“, na kojoj će sudjelovati i predavanja održati ugledni gosti iz Hrvatske, ali i inozemstva.

– Prvu konferenciju posvećenu darovitim učenicima organizira Europski centar za darovite – Centri izvrsnosti Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na konferenciju dolazi prof. dr. sc. Albert Ziegler, predsjednik vijeća Europske mreže za podršku darovitima, prof. dr. sc. Lianne Hoogeveen iz Nizozemske, prof. dr. sc. Mojca Juriševič iz Slovenije i brojni drugi stručnjaci, među kojima i poznati Korado Korlević iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan. I dok će svi oni održati predavanja, dolazak na konferenciju najavili su i brojni drugi ugledni gosti, među kojima i aktualni i bivši dekani fakulteta iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Nizozemske,… – najavio je Paljak.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.