Now Reading:
FOTO: Svečano otvorene 23. Plazma Sportske igre mladih – najveća sportska amaterska manifestacija u Europi
Full Article 4 minutes read

FOTO: Svečano otvorene 23. Plazma Sportske igre mladih – najveća sportska amaterska manifestacija u Europi

plazma igre

Veliko otvorenje 23. Plazma Sportskih igara mladih pod pokroviteljstvom Ine održalo se u utorak, 16. travnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu gdje je više od 8.000 djece i mladih pretvorilo Zagreb u centar amaterskog sporta Hrvatske.

Igre su svečanim paljenjem plamena otvorili izaslanik Predsjednika Vlade, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, pokrovitelja Svečanog otvorenja i Zdravko Marić, predsjednik Sportskih igara mladih. Podršku svim natjecateljima uputio je i Luka Modrić, ambasador Igara i putem video poruke poručio: ”Plazma Sportske igre mladih su najljepša sportska priča i ponosan sam što sam dio ove manifestacije”.

Predsjednik uprave Ine, g. Fasimon družio se s okupljenim natjecateljima na Trgu i zaključio: ”Kad sam dolazio na Trg bana Josipa jelačića pomislio sam što sve povezuje Sportske igre mladih i INU, a to je obaveza prema vama djeco, dok je vaša dužnost učiti. Zatim, povezuje nas natjecanje, vi se natječete na sportskim terenima, a mi na tržištu te zajedno gradimo budućnost”.

Otvorenje su podržali i mnogobrojni uzvanici iz političkog i gospodarskog svijeta Hrvatske kao i mnogi proslavljeni sportaši predvođeni najdugovječnijim ambasadorom Igara, istinskom sportskom legendom Predragom Mijatovićem: ”Ovo nije kraj, ovo je tek početak velike ekspanzije Sportskih igara mladih ne samo u regiji, već i u svijetu. Biti član ove sportske obitelji za mene je velika čast i zadovoljstvo. Idemo dalje kako smo i započeli jer ne vidim gdje je limit ove sportske priče”.

Osim sportskog dijela natjecanja sve okupljene dočekala su mnogobrojna iznenađenja te edukativne aktivnosti u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Ministar Božinović istaknuo je važnost ovakvih suradnji:” Mi jesmo u funkciji zaštite mira i sigurnosti, ali prije svega su nam djeca važna te ovom manifestacijom policija diljem Hrvatske s djecom može održavati razne edukativne akcije u kojima ih učimo da je policajac prijatelj i da je tu da ih štiti”.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska manifestacija u Europi koja djeci omogućuju da se okušaju u 10 sportova: Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, HPB turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika. Ove su godine srušile sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika.

Idejni začetnik Plazma Sportskih Igara mladih Zdravko Marić istaknuo je:” Mi doista jesmo najveća europska manifestacija, a plan nam je da se već na ljeto proširimo na još jednu državu van regije i uz pomoć svih prisutnih medija, sponzora te ambasadora, nadam se da ćemo u tome uspjeti. Naša je najveća reklama što djeca međusobno pričaju o Igrama i iako su prijave još uvijek u tijeku, sigurno ćemo prijeći brojku od prošle godine kada smo okupili više od 170 tisuća natjecatelja”.

Snaga Igara su upravo njezini sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milijun i pet stotina sportaša koji su u 23 godine osjetile što su to sport, druženje i zabava. Plazma Sportske igre mladih djeci i mladima u svim županijama širom Hrvatske pružaju mogućnost besplatnog sudjelovanja na natjecanjima, a najuspješnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno mini ljetovanje u svojstvu sudionika državnih završnica u Savudriji i Splitu. Kruna svake sezone je Velika međunarodna završnica u Splitu koja okupi više od tisuću malih sportaša iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Plazma Sportske igre nisu samo prepoznate u zemljama domaćinima. One su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog odbora i podrške Europske komisije, uz svesrdnu pomoć g. Tibora Navracsicsa, povjerenika za obrazovanje, kulturu i sport te novog ambasadora Igara- gospodina Johannesa Hahna, povjerenika za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.