Now Reading:
Saborski zastupnik iz Međimurja Bunjac: ” Jedina prijetnja koja ostaje je Srbija”
Full Article 2 minutes read

Saborski zastupnik iz Međimurja Bunjac: ” Jedina prijetnja koja ostaje je Srbija”

branimir bunjac

Nedavno se u Hrvatskom saboru raspravljalo o prijedlogu potpisivanja sporazuma o vojnoj suradnji Hrvatske s Poljskom. Saborskog zastupnika iz Međimurja, kao i mnogo puta prije, zasmetala ga je i ova točka dnevnog reda. No, u njegovom pojašnjenju krenuo je u analizu tko bi nas od susjednih zemalja mogao napasti i istaknuo je Srbiju. U nastavku donosimo njegovu objavu na Facebook profilu pod naslovom: Koji je smisao potpisivanja sporazuma o vojnoj suradnji Hrvatske s Poljskom?

-Ne shvatljivo je da dižemo tenzije i da u Poljsku šaljemo cijelu motoriziranu bojnu o našemu trošku. Ne shvatljivo je da šaljemo tamo više vojske nego jedna Francuska čiji je vojni proračun neusporedivo veći od Hrvatske. Ne shvatljivo je da mi u 21. stoljeću vodimo jednu takvu militarističku politiku.

Hrvatska i Poljska su već članice NATO saveza, brani nas 4 milijuna aktivnih vojnika, imamo 10.000 bojevih glava, imamo 4000 lovaca F-16 i zašto je sada potrebno potpisivanje još jednog takvog ugovora? Od koga se mi to moramo braniti? Obrambeni sporazum bi značio da nas netko želi napasti.

Možemo pogledati naše susjedne zemlje, gdje vidimo da je čak i Crna Gora članica NATO-a, gdje vidimo da nas BiH sigurno ne može napasti, Mađarska, Slovenija, Italija su znamo u NATO-u, dakle, jedina prijetnja koja ostaje je Srbija, a ona je u ovom trenutku toliko slaba i jednostavno je potpuno nesposobna za bilo kakvu agresivnu akciju, što najbolje vidimo iz razvoja situacije na Kosovu. Između ostalog i Srbija želi uči u NATO i u Europsku uniju, tako da je ta prijetnja riješena 1995. – 1997. i ista više nije realna.

Ista stvar je i ako pogledamo okruženje Poljske i vidimo da s niti jedne strane ne može doći do napada na Poljsku, osim ako netko ne računa onaj maleni komadić Rusije tzv. Kalinjingradska oblast koja je teritorijalno odvojena od ruskog teritorija i koja ne može predstavljati prijetnju za državu koja ima 40 milijuna stanovnika.

s.kalajdžija/sjever.hr Foto Facebook

Input your search keywords and press Enter.