Now Reading:
Predstavljen Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije
Full Article 4 minutes read

Predstavljen Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije

program potpora

Na području Međimurske županije upisano je 4.891 poljoprivrednih gospodarstava koja su obrađivala 30.136 hektara zemlje na gotovo 60 tisuća parcela. Prema ocjenama verificiranih institucija i komisija, upravo u najsjevernijoj hrvatskoj županiji naći će se najkvalitetnije kravlje i kozje mlijeko, bučino ulje, med, vrhunska vina i kozji sirevi. U Međimurju se proizvodi i 70% krumpira, trećina od ukupne proizvodnje jabuka te 30% kozjeg mlijeka od ukupne proizvodnje u Republici Hrvatskoj – moglo se čuti na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije u 2019. godini.

„Sve navedeno pred nas stavlja zadatak da našu poljoprivrednu proizvodnju što kvalitetnije razvijamo. Iz tog razloga danas predstavljamo program potpora u poljoprivredi. Kada sam prije šest godina stupio na dužnost župana, program potpora obuhvaćao je samo jednu mjeru, a danas ih je mnogo više. Pored toga, podupiremo održavanje i razvoj lovstva, u suradnji s Agronomskim fakultetom provodimo klonsku selekciju pušipela, financiramo programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, kao i programe udruga iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva te brendiramo naše poljoprivredne proizvode“, započeo je svoje obraćanje župan Matija Posavec.

Čak 70% uzgojno valjanih koza nalazi se u Međimurskoj županiji. Tri najbolje farme u Hrvatskoj smještene su u Međimurju, a 35 međimurskih farmi proizvodi gotovo 1.200,000,00 litara mlijeka godišnje. „U suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu pokrenut ćemo proces brendiranja jaretine. Povezivanje s ostalim hrvatskim županijama i hotelskim lancima već daje određene rezultate, a kvalitetne međimurske proizvode ponudit ćemo turistima koji posjećuju hrvatski Jadran“, nastavio je župan Posavec.

Da je proizvodnja kozjeg mlijeka u Međimurju na europskoj razini, ako ne i iznad prosjeka europske proizvodnje potvrdio je izv.prof.dr.sc. Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. „Međimurje se može pohvaliti najvećim brojem uzgojno valjanih koza. Te su životinje pod strogom selekcijom i za svaku od njih zna se kojeg je podrijetla. Međimurju ima i najmliječniju kozu na razini Republike Hrvatskoj, koja je po jednoj laktaciji od 300 dana proizvela 2.200 litara mlijeka. Taj oblik proizvodnje na razini Republike Hrvatske je podcijenjen, iako su kozarstvo i ovčarstvo u ovome trenutku jedine pozitivne grane u stočarstvu. Za svaku je pohvalu što je Međimurska županija to prepoznala jer čak ni na razini resornog ministarstva ne postoje mjere koje su isključivo namijenjene razvoju ovčarstva i kozarstva“, zaključio je veterinarski stručnjak.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović objasnio je kako ovaj Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi obuhvaća 7 mjera za koje je izdvojeno 655.000,00 kn, a to su edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, sudjelovanje na sajmovima i izložbama, programi kvalitete, stvaranje robne marke i zaštita međimurskih poljoprivrednih proizvoda, ekološka poljoprivreda te iskorjenjivanje artritisa encefalitisa koza. Dodao je kako je tijekom godine u planu raspisivanje još nekoliko mjera potpore, za što je u Proračunu Međimurske županije sveukupno osigurano 1.305.000,00 kn. Korisnici potpora mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, udruge poljoprivrednih proizvođača, udruge koje se bave razvojem ruralnog područja i očuvanja vrijednosti sela te poduzetnici i ustanove koje u trenutku objave javnog poziva imaju sjedište i djelatnost na području Međimurske županije. Smanjenjem broja dokumenata koje treba priložiti uz zahtjev, postupak prijave maksimalno je pojednostavljen.

Konferenciji je nazočila i predsjednica Regionalne udruge kozara i ovčara Međimurske županije Nevenka Gadanec. Kazala je kako udruga broji 35 uzgajivača s 3200 uzgojno valjanih grla koja su po kvaliteti, prema njenim riječima, najbolja u Hrvatskoj. „Krajem svake godine provodi se kontrola mliječnosti za što su računi veliki, a Županija nam sufinancira 50% iznosa. Troškova je mnogo te smo iznimno zahvalni na potpori Županije“, istaknula je te dodala da će ove godine u Međimurju biti održano 21. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.