Now Reading:
Prikaz očuvanja međimurske tradicije i običaja u vrijeme Uskrsa na „Prvom vuzmenom zajtreku“,
Full Article 3 minutes read

Prikaz očuvanja međimurske tradicije i običaja u vrijeme Uskrsa na „Prvom vuzmenom zajtreku“,

vuzmeni zajtrek

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, subotnjeg su se jutra u zgradi Scheier okupili brojni međimurski izlagači kako bi predstavili svoje domaće proizvode kao nezaobilazni dio uskršnjeg stola, ali i prezentirali običaje poput bojanja pisanica, uređenja stola ili uskrsne košare. Udruga uzgajivača svinja Međimurja u okviru projekta „Okusi z’ mojega grunta“ organizirala je manifestaciju pod nazivom „1. vuzmeni zajtrek“ kojom se želi skrenuti pozornost na važnost očuvanja tradicije i običaja Međimurja u vrijeme uskršnjih blagdana.

Glavni cilj manifestacije je istaknuti tradiciju lokalne poljoprivredne proizvodnje i gastronomske kulture te omogućiti povezivanje potrošača s lokalnim proizvođačima svinjskih mesnih delicija, povrća, jaja, domaćeg kruha te obiteljskih gospodarstava koja izrađuju cekere, košare ili prekrivke za uskršnje košare za posvetu hrane, objasnila je predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja Sonja Fažon. Na ovaj se način žele naglasiti i uskršnji običaji, a svoj su doprinos tome dali i učenici I. OŠ Čakovec koji su crtežima dočarali kako se u njihovim domovima priprema uskršnji doručak.

Prva ovakva manifestacija svidjela se i posjetiteljima koji su u velikom broju pristizali u zgradu Scheier kako bi razgledali, kušali i kupili proizvode bez kojih je nemoguće zamisliti Uskrs. Izložbeno-degustacijsku manifestaciju čuvara i promicatelja međimurske kulture, tradicije i običaja u dane Uskrsa posjetio je i župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima, Sandrom Herman i Josipom Grivcem. „Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju s ciljem njegovanja najveće vrijednosti Međimurja – tradicije kulture i identiteta. Gastronomija je jedan od najznačajnijih segmenata našeg identiteta kojime se toliko ponosimo. Njegujmo i mi naše običaje u vrijeme kada započinje Veliki tjedan kao najvažnije razdoblje za nas kršćane. Ususret najvećeg blagdana Uskrsa želim vam svako dobro. Uz puno poštovanje i zahvalnost, podržavat ćemo ovakve manifestacije i u budućnosti“, poručio je.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Čakovca. „Mi Međimurci poznati smo što tome što volimo raditi, no da bi to mogli moramo se kvalitetno hraniti. Naša kuhinja najbolji je dokaz tome, baš kao i ovaj vuzmeni doručak. Nadam se da ćemo svi na našem stolu za Vuzem imati proizvode koje su naši najmlađi predočili u svojim crtežima. Nema vuzmenog doručka bez šunke, a jedan smo od krajeva gdje kod opg-ova možete pronaći domaću šunku pripremljenu na prirodan, tradicionalan način na čemu moramo biti zahvalni“, kazao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, nakon kojeg je njegov zamjenik, Zoran Vidović i službeno otvorio manifestaciju.

Simpatije su pokupili predstavnici Dječjeg vrtića „Žibeki“ Čakovec, a za njih i njihove vršnjake, kao i one nešto starije pripremljene su kreativne radionice. Svečanost otvorenja svojim je nastupom uveličao zbor Udruge umirovljenika grada Čakovca – Podružnica Nedelišće, dok su manifestaciju svojim proizvodima obogatili učenici i profesori Gospodarske škole Čakovec, Srednje škole Prelog, članice Udruge žena Nedelišče, članice Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće, predstavnici brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te članovi Udruge uzgajivača svinja Međimurja.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.