Now Reading:
FOTO: Danas su Varaždinci zaista mogli uživati u bogatstvu okusa hrvatskih delicija – pogledajte kako je bilo
Full Article 2 minutes read

FOTO: Danas su Varaždinci zaista mogli uživati u bogatstvu okusa hrvatskih delicija – pogledajte kako je bilo

Na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače subotnje prijepodne bilo je u znaku velike gastro manifestacije nacionalnog značaja – ‘Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda’ gdje su se predstavili domaći OPG-ovi i delicije iz svih krajeva Lijepe naše. Tako su istinski gurmani i oni koji cijene autohtone hrvatske okuse mogli probati Istarski pršut, Međimursko meso z tiblice, Poljički soparnik, Varaždinsko zelje, Baranjski kulen i još mnogo drugih delicija. Na otvaranju manifestacije bio je, uz domaćina župana Radimira Čačića, posebnu savjetnicu Nataliju Martinčević, i istarski župan Valter Flega te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Podsjetimo, Varaždinska županija je po prvi puta domaćim ovoj manifestaciji, a organizatori su Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska županija te Istarska županija.

-Ovo je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih proizvoda. Nema toga puno, ukupno je to 22 proizvoda i s ponosom ističem da su ovdje i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pionir su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite. Tu je bučino ulje po čemu smo u Europi jedini iznad statističke greške i po šećernoj repi. 5 posto proizvodnje bučinog ulja u Europi je Hrvatska, od toga 20 posto mi proizvodimo i najveći smo proizvođač.Svi smo tu i ima puno razloga da građani Varaždina osjete ovaj sajam – rekao je Čačić.

Istarski župan Flega istaknuo je kako mu je drago što s Varaždinskom županijom sudjeluju na ovoj manifestaciji gdje se promoviraju zaštićeni autohtoni proizvodi na nivou EU i gdje mogu izmijeniti iskustva s ciljem edukacije i pomaganja jedni drugima.

– Hrvatska je među prvih 10 zemalja po broju zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete. To omogućuje našim poljoprivrednicima dostupnost tržištu, prodaju po većoj cijeni, a Ministarstvo omogućuje proces zaštite i pomoć u tom djelu. Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – zaključio je Majdak.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.