Now Reading:
FOTO: Danas su Varaždinci zaista mogli uživati u bogatstvu okusa hrvatskih delicija – pogledajte kako je bilo
Full Article 2 minutes read

FOTO: Danas su Varaždinci zaista mogli uživati u bogatstvu okusa hrvatskih delicija – pogledajte kako je bilo

Na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače subotnje prijepodne bilo je u znaku velike gastro manifestacije nacionalnog značaja – ‘Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda’ gdje su se predstavili domaći OPG-ovi i delicije iz svih krajeva Lijepe naše. Tako su istinski gurmani i oni koji cijene autohtone hrvatske okuse mogli probati Istarski pršut, Međimursko meso z tiblice, Poljički soparnik, Varaždinsko zelje, Baranjski kulen i još mnogo drugih delicija. Na otvaranju manifestacije bio je, uz domaćina župana Radimira Čačića, posebnu savjetnicu Nataliju Martinčević, i istarski župan Valter Flega te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Podsjetimo, Varaždinska županija je po prvi puta domaćim ovoj manifestaciji, a organizatori su Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska županija te Istarska županija.

-Ovo je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih proizvoda. Nema toga puno, ukupno je to 22 proizvoda i s ponosom ističem da su ovdje i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pionir su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite. Tu je bučino ulje po čemu smo u Europi jedini iznad statističke greške i po šećernoj repi. 5 posto proizvodnje bučinog ulja u Europi je Hrvatska, od toga 20 posto mi proizvodimo i najveći smo proizvođač.Svi smo tu i ima puno razloga da građani Varaždina osjete ovaj sajam – rekao je Čačić.

Istarski župan Flega istaknuo je kako mu je drago što s Varaždinskom županijom sudjeluju na ovoj manifestaciji gdje se promoviraju zaštićeni autohtoni proizvodi na nivou EU i gdje mogu izmijeniti iskustva s ciljem edukacije i pomaganja jedni drugima.

– Hrvatska je među prvih 10 zemalja po broju zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete. To omogućuje našim poljoprivrednicima dostupnost tržištu, prodaju po većoj cijeni, a Ministarstvo omogućuje proces zaštite i pomoć u tom djelu. Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – zaključio je Majdak.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.