Now Reading:
Varaždinski kuhari “rasturili” na natjecanju 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa
Full Article 3 minutes read

Varaždinski kuhari “rasturili” na natjecanju 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa

Natjecanjem 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Jabuka”, nastavljeno je četrnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Natjecanje u Vinkovcima održano je u organizacijiUdruge kuhara i slastičara Vukovarsko- srijemske županije i Hrvatskog kuharskog saveza.

zlatna jabuka

Sudionici natjecanja prvo su krenuli u turistički obilazak i upoznavanje s lokalnim gastronomskim delicijama. Posjetili su Acin salaš u Tordincima te Seosko gospodarstvo Korođ. Uvečer, nakon sastanka, počeli su pripremati menu od tri slijeda za svečanu večeru za preko 300 uzvanika koja se održala sljedećeg dana u restoranu Barun Trenk. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od svinjskog filea, slanine od crne svinje i povrtne garniture, toplo glavno jelo od svinjskog buta, šljivovice s prilogom od gljiva i žitarica te desert od jabuka, meda, oraha i biskvitnog tijesta. Njihova jela ocjenjivao je Ocjenjivački sud kojeg su činili članovi Sekcije Ocjenjivača HKS-a: Branko Žufika, Zlatko Sedlanić i Ivica Ljubek.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili domaćin i predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije gosp. Jozo Gale, predsjednik Ocjenjivačkog suda gosp. Branko Žufika, gradonačelnik grada Vinkovaca gosp. Ivan Bosančić te zamjenik župana Vukovarsko-Srijemske županije, gosp. Josip Dabro koji je ujedno i otvorio ovo izdanje „Zlatne jabuke“.

Pobjedu u ukupnom poretku odnio je Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem koji su predstavljali Hotel Plitvice i Hotel Jezero iz Plitvičkih Jezera. Drugo mjesto osvojio je Marin Sambolek i Dario Rodeš iz varaždinskog Hotela Turist, dok je Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću iz Park Boutique Hotela u Varaždinu pripalo treće mjesto. Neizvjesna borba trajala je sve do ocjenjivanja posljednje kategorije, glavnog jela kojim je Špehar oduševio, baš kao što je slastičarka Sandra Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice oduševila u kategoriji desert. Atraktivan izložbeni stol svojim je aranžmanom od voća i povrća upotpunio član Sekcije za kulinarsku artistiku Hrvatskog kuharskog saveza, Stjepan Franjić.

Tijekom svečane večere okupljeni su mogli kušati sve ocijenjene kulinarske kreacije, zabaviti se uz pjesme Mate Bulića i Delta banda te osvojiti bogate nagrade u prigodnoj tomboli. Ujedno, tokom večeri, na aukciju su stavljene i dvije atraktivne torte. Sredstva prikupljena tombolom i aukcijom usmjerit će se u edukaciju mladih kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije.

Hrvatski kuharski kup nastavit će se nakon ljeta, kada su preostala još dva kola koja će se održati u Bjelovaru i Pregradi.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.