Now Reading:
Poderane gaće – svi se trgaju za njih!
Full Article 2 minutes read

Poderane gaće – svi se trgaju za njih!

poderane gace

Koliko je krajeva Hrvatske, toliko je recepata za poderane gaće, lepinje, langoše… ili kako ih već tko naziva. U nastavku je slavonski recept.

Potrebno vam je:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 dcl mlake vode
  • Malo mlijeka
  • 20 g soli
  • Svježi kvasac

Priprema:

Izmrvite svježi kvasac, dodajte malo mlakog mlijeka i prstohvat šećera pa ga ostavite po strani da „proradi“. U međuvremenu prosijte brašno u veću posudu i napravite u sredini šupljinu u koju ćete dodati spreman kvasac. Dodajte sol i rukama ili varjačom miješajte tijesto (miješajte tako da što više zraka „pokupite“ tijekom miješanja). Postupno dodajte vodu i miješajte dok tijesto više nije ljepljivo tako da ga možete formirati u lijepu polukuglu. Kad je gotovo ostavite ga pokrivenog da odstoji oko 30 minuta ili koliko je potrebno da udvostruči veličinu.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga na debljinu od 1 do 1,5 cm. Nožem izrežite kvadratne oblike i u sredini svakog napravite manji rez.

U većoj posudi zagrijte ulje (suncokretovo ili biljno) i kad je vruće ubacite pripremljene langoše. Kad dobiju lijepu zlatnu boju, okrenite ih i pržite još minutu-dvije. Izvadite iz ulja i položite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

www.sjever.hr/vecernji.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.