Now Reading:
Poderane gaće – svi se trgaju za njih!
Full Article 2 minutes read

Poderane gaće – svi se trgaju za njih!

poderane gace

Koliko je krajeva Hrvatske, toliko je recepata za poderane gaće, lepinje, langoše… ili kako ih već tko naziva. U nastavku je slavonski recept.

Potrebno vam je:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 dcl mlake vode
  • Malo mlijeka
  • 20 g soli
  • Svježi kvasac

Priprema:

Izmrvite svježi kvasac, dodajte malo mlakog mlijeka i prstohvat šećera pa ga ostavite po strani da „proradi“. U međuvremenu prosijte brašno u veću posudu i napravite u sredini šupljinu u koju ćete dodati spreman kvasac. Dodajte sol i rukama ili varjačom miješajte tijesto (miješajte tako da što više zraka „pokupite“ tijekom miješanja). Postupno dodajte vodu i miješajte dok tijesto više nije ljepljivo tako da ga možete formirati u lijepu polukuglu. Kad je gotovo ostavite ga pokrivenog da odstoji oko 30 minuta ili koliko je potrebno da udvostruči veličinu.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga na debljinu od 1 do 1,5 cm. Nožem izrežite kvadratne oblike i u sredini svakog napravite manji rez.

U većoj posudi zagrijte ulje (suncokretovo ili biljno) i kad je vruće ubacite pripremljene langoše. Kad dobiju lijepu zlatnu boju, okrenite ih i pržite još minutu-dvije. Izvadite iz ulja i položite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

www.sjever.hr/vecernji.hr

Input your search keywords and press Enter.