Now Reading:
Stagnira li građevinski sektor u Hrvatskoj?
Full Article 2 minutes read

Stagnira li građevinski sektor u Hrvatskoj?

gradilište

U veljači ove godine ukupno je izdano 814 građevinskih dozvola, što je identično kao i u veljači prošle godine. Pritom su izdane 663 dozvole za zgrade (4,1% manje nego u istom mjesecu prošle godine) i 151 dozvola za ostale građevine (22,8% više nego u veljači 2018. godine). Primjetno je dinamiziranje izdavanja građevinskih dozvola za ostale građevine koje u posljednjih pet mjeseci bilježe kontinuiran međugodišnji rast uz povoljnija kretanja u odnosu na broj izdanih dozvola za zgrade – doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Sumarno je u prva dva mjeseca ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, zabilježen umjeren rast broja izdanih građevinskih dozvola od 2,9% (rast od 0,5% kod zgrada i od 15,3% kod ostalih građevina), uz znatno viši rast predviđene vrijednosti radova od 22,3% (20,4% kod zgrada te 25,7% kod ostalih građevina). Očit je nastavak rasta investicijskih namjera u niskogradnji poduprt mogućnošću korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU, ponajprije usmjerenih u infrastrukturne projekte.

Povoljna kretanja na tržištu rada obilježena povećanjem zaposlenosti i padom nezaposlenosti uz rast plaća, dostupnost jeftinih kredita i provedbu poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja jačaju potražnju za stanovima. To uz rast cijena stambenih nekretnina (u prošloj su godini porasle za 6,1%) stvara poticajno okružje za rast investicija u stanogradnju. U takvim je okolnostima u veljači treći mjesec zaredom izdano više od tisuću dozvola za stanove, pa je u izdanim građevinskim dozvolama u tom mjesecu predviđena izgradnja 1 437 stanova površine 128 196 četvornih metara, što je 4,7% više stanova s 2,7% većom korisnom površinom nego u istom mjesecu prošle godine.

Materijalizacija izdanih građevinskih dozvola iz prethodnog razdoblja rezultirala je dvoznamenkastim rastom obujma građevinskih radova na početku ove godine. Pri nastavku gospodarskog rasta i dinamiziranju korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU u nastavku godine očekujemo blagi rast broja izdanih građevinskih dozvola ravnomjernije raspoređenih u projekte niskogradnje i visokogradnje.

www.sjever.hr/HGK

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.