Now Reading:
Stagnira li građevinski sektor u Hrvatskoj?
Full Article 2 minutes read

Stagnira li građevinski sektor u Hrvatskoj?

gradilište

U veljači ove godine ukupno je izdano 814 građevinskih dozvola, što je identično kao i u veljači prošle godine. Pritom su izdane 663 dozvole za zgrade (4,1% manje nego u istom mjesecu prošle godine) i 151 dozvola za ostale građevine (22,8% više nego u veljači 2018. godine). Primjetno je dinamiziranje izdavanja građevinskih dozvola za ostale građevine koje u posljednjih pet mjeseci bilježe kontinuiran međugodišnji rast uz povoljnija kretanja u odnosu na broj izdanih dozvola za zgrade – doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Sumarno je u prva dva mjeseca ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, zabilježen umjeren rast broja izdanih građevinskih dozvola od 2,9% (rast od 0,5% kod zgrada i od 15,3% kod ostalih građevina), uz znatno viši rast predviđene vrijednosti radova od 22,3% (20,4% kod zgrada te 25,7% kod ostalih građevina). Očit je nastavak rasta investicijskih namjera u niskogradnji poduprt mogućnošću korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU, ponajprije usmjerenih u infrastrukturne projekte.

Povoljna kretanja na tržištu rada obilježena povećanjem zaposlenosti i padom nezaposlenosti uz rast plaća, dostupnost jeftinih kredita i provedbu poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja jačaju potražnju za stanovima. To uz rast cijena stambenih nekretnina (u prošloj su godini porasle za 6,1%) stvara poticajno okružje za rast investicija u stanogradnju. U takvim je okolnostima u veljači treći mjesec zaredom izdano više od tisuću dozvola za stanove, pa je u izdanim građevinskim dozvolama u tom mjesecu predviđena izgradnja 1 437 stanova površine 128 196 četvornih metara, što je 4,7% više stanova s 2,7% većom korisnom površinom nego u istom mjesecu prošle godine.

Materijalizacija izdanih građevinskih dozvola iz prethodnog razdoblja rezultirala je dvoznamenkastim rastom obujma građevinskih radova na početku ove godine. Pri nastavku gospodarskog rasta i dinamiziranju korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU u nastavku godine očekujemo blagi rast broja izdanih građevinskih dozvola ravnomjernije raspoređenih u projekte niskogradnje i visokogradnje.

www.sjever.hr/HGK

Input your search keywords and press Enter.