Now Reading:
Cijena nafte i dalje ide prema gore. Kako će to utjecati na svjetsko gospodarstvo?
Full Article 3 minutes read

Cijena nafte i dalje ide prema gore. Kako će to utjecati na svjetsko gospodarstvo?

benzin

Drugi je kvartal ove godine također započeo pozitivnim kretanjima cijena nafte na svim globalnim tržištima. Tako je na londonskoj burzi cijena sirove nafte Brent, inače globalna referentna vrijednost, započela jutros trgovanje na visokih 70,82 dolara po barelu. Promatrajući mjesečna kretanja cijena, to je blagi rast od 7,14%. Lagana volatilnost zabilježena je na svim tržištima. Na američkom je tržištu cijena sirove nafte WTI također na uzlaznim razinama. Tako je jutros trgovanje započelo na 64,22 dolara po barelu dosegnuvši napokon razine iz studenoga 2018. godine, odnosno prije drastičnog pada cijena koji se dogodio u prosincu. Promatrajući mjesečna kretanja cijena sirove nafte WTI porasla je za 12,69%. S obzirom na takva kretanja, prvi je dio 2019. godine obilježen uzlaznim trendom kretanja cijena nafte.

Gledajući šestomjesečno kretanje, cijene nafte porasle su na najvišu zabilježenu razinu od studenoga 2018. godine te se trenutno i kreću u rasponu razina iz studenoga. Razlog je takvim kretanjima aktualna politika članica OPEC+ o redukciji vlastite proizvodnje u iznosu od 1,2 milijuna barela po danu. Valja očekivati da će takva politika ostati na snazi sve do kraja lipnja ove godine. Rastu cijena nafte pridonose i sankcije SAD-a prema Iranu i Venezueli te rast zaposlenosti u SAD-u, koji je objavio podatke o čak 196.000 novih radnih mjesta stvorenih u ožujku. Bez obzira na sve čimbenike koji govore u prilog rastu cijena i tijekom drugog kvartala ove godine, može se ipak reći kako postoje i oni koji bi mogli utjecati na pad cijena tijekom trećeg kvartala 2019. godine.

Najveći je među njima Rusija, koja kao član organizacije OPEC+ sudjeluje u redukciji, ali s blagim preferencijama ka povećanju proizvodnje, odnosno postoje naznake kako bi Rusija bez obzira na dogovor mogla sredinom ove godine početi povećavati vlastitu proizvodnju nafte. U prošloj se godini njena proizvodnja kretala na razini od 11,16 milijuna barela po danu. Krajem ožujka ove godine SAD je srušio taj rekord, proizvodeći 12,2 milijuna barela po danu, odnosno čak 2 milijuna barela više od početka 2018. godine. Time je SAD ostvario trenutno globalni rekord te postao lider u proizvodnji. Spomenimo također kako i izvoz nafte iz SAD-a kontinuirano raste, opet s rekordom od 3 milijuna barela po danu u ovoj godini. Postoje naznake kako će taj izvoz rasti i u narednom razdoblju u iznosu od 500.000 do 600.000 barela po danu.

Očito je kako se globalno tržište nafte napokon vraća u ravnotežu zahvaljujući smanjenju proizvodnje OPEC+. Procjenjuje se kako će se cijena sirove nafte Brent kretati do 79 dolara po barela u narednom razdoblju.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.