Now Reading:
Ludbreg i Pregrada partneri na projektu
Full Article 3 minutes read

Ludbreg i Pregrada partneri na projektu

ludbreg-pregrada

Zelena Mreža Aktivističkih Grupa (ZMAG) Zagreb prijavio je projekt Partnerstvo za Socijalnu i Solidarnu Ekonomiju. Ukupna vrijednost projekta je 1.500.000,00kn dok je iznos sufinanciran iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje 1.350.000,00kn. Partneri na projektu su Chamber of Social and Solidarity Economy Geneva (Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve), Grad Ludbreg i Grad Pregrada.


Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve kao kvalitetno uspostavljena i iskusna udruga (300 organizacija i poduzeća) će prenijeti svoje stručno znanje i know-how za lokalni društveni i ekonomski razvoj kroz promociju, zagovaranje i praktičnu podršku društvenoj i solidarnoj ekonomiji u Hrvatskoj.

Na početku će prijavitelj projekta provesti mapiranje i istraživanje u hrvatskim gradovima partnerima o stavovima i potrebama njihovih stanovnika i glavnih aktera. Nakon toga u suradnji sa švicarskim partnerima organizirati će se povezani i međusobno podržavajući ciklus praktičnih seminara i treninga o društvenoj i solidarnoj ekonomiji, studijski posjeti i mentorstvo, javna događanja i promotivne aktivnosti. Partnerstvom na ovom projektu ćemo osnažiti održivi Lokalni ekonomski razvoj i promovirati doprinos ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja u dva hrvatska grada koji će prihvatiti lokaliziranu verziju Povelje vrijednosti i principa društvene i solidarne ekonomije Komore iz Ženeve.

-Drago nam je što smo odabrani za partnere na ovom projektu jer vjerujem da možemo puno naučiti po pitanju dodatnog razvoja lokalne zajednice. Ovaj projekt bazirat će se na radionicama i treninzima, odnosno prijenosu znanja, a sve u suradnji s lokalnim stanovništvom, odnosno njihovim potrebama. Fokus projekta je na razvijanju kanala kratke prodaje da proizvod što brže dođe do konačnih kupaca. Nadam se da će to biti prilika da naučimo nešto od Švicaraca koji su u tom pogledu otišli jako daleko. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Opći cilj projekta je doprinijeti razvoju lokalne ekonomije u hrvatskim gradovima kroz suradnju i partnerstvo između hrvatskih i švicarskih institucija, lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva (OCD) uz korištenje koncepta i vrijednosti socijalne i solidarne ekonomije (SSE).
S naglaskom na ove ciljeve, projekt će doprinijeti održivom lokalnom razvoju i poboljšati kvalitetu života kroz razmjenu znanja i iskustava te će doprinijeti agregaciji društvenog kapitala koji će u konačnici pozitivno utjecati na lokalnu zajednicu i kvalitetu života općenito.


Ovaj projekt za hrvatske gradove predstavlja korak dalje ili dodanu vrijednost njihovom ukupnom radu za sudjelovanje građana i transparentnost rada uprave, poticajni ekosustav za kooperativno i socijalno poduzetništvo te ulaganja u kvalitetan život i održivi razvoj. Oba grada, Ludbreg i Pregrada izabrani su za partnere u ovom projektu jer nisu veliki i još uvijek njeguju osjećaj pripadnosti zajednici i povjerenja građana.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.