Now Reading:
Rak najviše pogađa Dalmatince i muškarce na sjeveru Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Rak najviše pogađa Dalmatince i muškarce na sjeveru Hrvatske

Prema službenim podacima za 2016. godinu među muškarcima najčešće od raka obolijevaju oni u Dalamciji i na sjeveru Hrvatske. Prema objavljenom biltenu Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine odnosno Registru za rak Republike Hrvatske od karcinoma najčešće obolijevaju muškarci u Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj na 100.000 stanovnika oboli 677,9 muškaraca. U Međimurskoj 675,8, u Virovitičko-podravskoj 667,9 dok u Varaždinskoj na 100.000 osoba oboli 663,5 muškaraca. Inače, hrvatski prosjek je 578,5 osoba. Iznad hrvatskog prosjeka je i Krapinsko-zagorska županija gdje je prosjek 588,5 osoba. U prosjeku najmanje muškaraca poboljeva u Šibensko-kninskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Što se tiče žena najviše ih poboljeva od karcinoma u gradu Zagrebu. I ovdje je Međimurska županija nažalost u samom vrhu budući na 100.000 osoba poboljeva 540,2 žena. Državni prosjek je 485,7. I Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija su ispod hrvatskog prosjeka. Na 100.000 osoba u Varaždinskoj županiji poboljeva 475,9 a u Krapinsko-zagorskoj 411.4 žena čime je ta županija s jednom od najmanjih stopa.

Inače, Registar za rak Republike Hrvatske, populacijski je registar pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prati i proučava incidenciju raka u Hrvatskoj.


-Rak je značajan javnozdravstveni problem stanovništva Hrvatske, zbog čega je vrlo važno raspolagati odgovarajućim podacima koji mogu pomoći u izradi strategija za prevenciju i odgovarajuću onkološku službu i zaštitu – navodi se u Zavodu za javno zdravstvo.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.