Now Reading:
Posavec: Ne sramimo se reći da je upravo antifašizam dio našeg identiteta i da je naša obveza prema generacijama koje dolaze prenijeti tu istinu
Full Article 3 minutes read

Posavec: Ne sramimo se reći da je upravo antifašizam dio našeg identiteta i da je naša obveza prema generacijama koje dolaze prenijeti tu istinu

dan oslobođenja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježen Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine, kada su prije 74. godine jedinice bugarske Otečestvene fronte, sovjetske Crvene armije te Kalničkog partizanskog odreda ušle su u Međimurje te prekinule četverogodišnju mađarsku okupaciju.

Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu. Oslobođenje Međimurja započelo je 1. i 2. travnja 1945. godine, Prelog je oslobođen 4. travnja, Čakovec 6. travnja, a na važnost spomenutih događaja osvrnuo se Zvonimir Golub, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, rekavši kako je ovaj dan značajan je jer je nakon četverogodišnje okupacije, u pravom smislu riječi za Međimurje došla sloboda.

Unatoč brojnim pokušajima, naši Međimurci uvijek su se uspješno oduprli stranim osvajačima i mnogo puta dokazali da ovdje ponosno žive Hrvati. 6. travnja 1945. označava povratak Međimurja u hrvatske granice i jedan je od najvažnijih datuma naše povijesti.“, naglasio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te dodao kako je naša zadaća sjećanje na poginule i ubijene u 2. svjetskom ratu, kao i spomen na slavne dane travnja 1945. godine ovdje u Međimurju, čuvati i prenositi na generacije koje dolaze.

Izaslanstva Međimurske županije, Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Općine Donji Kraljevec, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije i Zrinske garde Čakovec položila su vijence i zapalila svijeće na spomen groblju u Svetom Jurju u Trnju.

Nazočnim okupljenima obratili su se predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije Zvonimir Golub, načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da jednako kao što Europska unija antifašizam smatra temeljem društva koje zajedno s drugim europskim narodima gradimo i mi Međimurci, ne zaboravljamo, ne zanemarujemo i ne sramimo se reći da je upravo antifašizam dio našeg identiteta i da je naša obveza prema generacijama koje dolaze prenijeti tu istinu i čuvati sve ono dobro i vrijedno čime se danas ponosimo i što nas stoljećima povezuje s Europom kojoj oduvijek i po svemu pripadamo. „Toga 6. travnja 1945. godine obranjeno je pravo na život u okrilju hrvatske države, na slobodu, pravo na suživot, toleranciju, različitost, na sve ono što danas s ponosom ističemo da krasi naše Međimurje.“, zaključio je župan Posavec.

Tijekom 2. svjetskog rata u antifašističkoj borbi sudjelovalo je više od 2000 Međimurki i Međimuraca, njih oko 1800 završilo je u logorima i zatvorima dok ih je 300-tinjak poginulo. Međimurje generacijama upravo na temeljima antifašizma gradi društvo tolerancije, visoke radne i moralne etike, otvorena duha koje prihvaća sve osim mržnje, netolerancije i isključivosti. Bez pobjeda antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Međimurje zasigurno ne bi bilo regija kakva je danas, regija koju su kroz povijest mnogi željeli, kraj koji je uvijek znao sačuvati svoje vrijednosti, svoju kulturu, svoj jezik, svoj hrvatski i europski identitet.

Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine obilježen je i u Murskom Središću i Prelogu.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.