Now Reading:
Velike pisanice oslikane u maniri naive privukle brojne posjetitelje na otvorenje izložbe „Ususret Uskrsu“
Full Article 3 minutes read

Velike pisanice oslikane u maniri naive privukle brojne posjetitelje na otvorenje izložbe „Ususret Uskrsu“

Župan Darko Koren na Zrinskom trgu u Koprivnici otvorio je tradicionalnu izložbu „Ususret Uskrsu“, koja je dio projekta Pisanica od srca županijske Turističke zajednice. Izložba je realizirana u suradnji Županije, županijske Turističke zajednice i Grada Koprivnice, a ove je godine predstavljeno 14 velikih i sedam malih pisanica oslikanih u maniri naivne umjetnosti. Posjetitelji mogu vidjeti pisanice koje su oslikane ranijih godina, ali i one koje nakon izložbe odlaze na svoja odredišta.

Prilikom otvorenja župan je naglasio kako je uložen velik trud u promociju naivne umjetnosti te dodao: „Vrhunac je upravo ovaj projekt Pisanica od srca, a naše su pisanica proputovale cijeli svijet čime možemo biti iznimno zadovoljni. Osnovni cilj nam je promocija naive i promocija ovog dijela Županije, jer je ishodište naive u Hlebinama. Ove smo godine u prvi plan stavili postavljanje pisanica u Poljskoj, Varšavi i Krakovu, a 12 godina ovog projekta izrađeno je preko 100 pisanica. Vjerujem kako će izložba na Zrinskom trgu privući brojne posjetitelje te pozivam sve zainteresirane da razgledaju ova umjetnička djela.“ Također, župan je u svom govoru posebno zahvalio bivšem direktoru županijske Turističke zajednice Zdravku Mihevcu, koji je idejni začetnik ovog projekta.

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev složila se sa županom kako mogu biti ponosni na 12 godina ovog uspješnog projekta te istaknula: „Osim u Poljsku, naše će pisanice ove godine na Šoltu, i to temeljem suradnje Udruge hlebinskih slikara i kipara naive i Likovne udruge Eugen Buktenica Đenko, te u Čakovec. Spoj je to tradicije ukrašavanja jaja uoči Uskrsa i naše hlebinske škole navine umjetnosti, a velik interes diljem svijeta pokazatelj je da se naivi vraća stari sjaj.“

Kao jedan od suorganizatora izložbe, okupljenima se obratio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je naglasio značaj naivne umjetnosti za Koprivnicu i Županiju te pozvao posjetitelje da razgledaju pisanice.

Slikar Zlatko Štrfiček sudjeluje u projektu od samog početka te se prisjetio kako je prva pisanica bila napravljena od drvenih obloga, a on i njegov tim dosad su ih napravili više od 40. Uz motive naive, svaka pisanica ima naslikan i detalj destinacije na koju putuje.

Prigodnim programom predstavila su se djeca iz Dječjeg vrtića „Vrapčić“ podružnica Koprivnički Ivanec, a programu otvorenja prisustvovali su i zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Damir Felak, županijski pročelnici, predstavnici Grada Koprivnice, ravnatelji županijskih ustanova, škole i vrtići, slikari te brojni građani.

Izložba je otvorena do 15. travnja 2019. godine.

sjever.hr/www.kckzz.hr

Input your search keywords and press Enter.