Now Reading:
2019. jako dobro započela za gospodarstvo – hoće li se taj trend nastaviti?
Full Article 2 minutes read

2019. jako dobro započela za gospodarstvo – hoće li se taj trend nastaviti?

gospodarstvo

U veljači 2019. godine ostvaren je rast industrijske proizvodnje koja je, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,6% veća u odnosu na veljaču 2018. godine. Tim je rastom nastavljen uzlazni trend koji se bilježi od početka ove godine, a kojem je prethodio višemjesečni kontinuirani negativan trend. Na taj je prošlogodišnji silazni trend djelomično utjecalo usporavanje dinamike rasta inozemne potražnje (vrijednost robnoga izvoza) te još uvijek niska razina domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije).

Strukturno, rast u veljači 2019. godine rezultat je povećanja u rudarstvu i vađenju (0,6%, prvi rast još od kolovoza 2016. godine) i prerađivačkoj industriji (2,6%), dok je kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije zabilježen pad (-5,7%).

U prerađivačkoj je industriji kudikamo najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imalo povećanje proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (rast od 17,2%) i proizvodnje naftnih proizvoda (35,2%).

U prva dva mjeseca 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 2,5% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će industrijska proizvodnja u Hrvatskoj ostvariti rast, a na to će povoljno utjecati očekivano daljnje jačanje domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije).

Na razini EU u posljednja se dva prošlogodišnja mjeseca bilježe negativna kretanja. Tako je u studenome 2018. godine (-1,9%) prvi put još od rujna 2013. godine zabilježen godišnji pad industrijske proizvodnje, a u prosincu 2018. godine (-2,7%) pad se ponovio. Spomenuta kretanja rezultat su smanjenja inozemne potražnje, tj. robnog izvoza.

Početkom ove godine nastavlja se silazni trend, tj. u siječnju je industrijska proizvodnja na razini EU bila 0,4% manja u odnosu na siječanj 2018. godine.

Promatrano po zemljama EU, znatan je negativan utjecaj na takva kretanja imao pad proizvodnje koji je zabilježen u Njemačkoj (-4,5% u studenome, -3,9% u prosincu i -3,4% u siječnju 2019. godine), a djelomično je rezultat gospodarske politike SAD-a (koja šteti gospodarskoj suradnji SAD-a i EU) i neizvjesnosti oko Brexita.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.