Now Reading:
Sad je i službeno: EU zabranjuje plastični pribor za jelo, slamke i štapiće za uši
Full Article 3 minutes read

Sad je i službeno: EU zabranjuje plastični pribor za jelo, slamke i štapiće za uši

Odlična je vijest stigla iz Europskog parlamenta – odobren je novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su pribor za jelo, tanjuri ili slamke za piće. Za dogovor postignut s ministrima EU-a glasovalo je 560 zastupnika, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih, piše Index.

Kako se navodi u priopćenju, sljedeći će proizvodi od 2021. u EU biti zabranjeni:
– pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo)
– plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu
– plastične slamke
– štapići za uši izrađeni od plastike
– plastični štapići za pridržavanje balona
– oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena.
Upravo navedeni predmeti čine 70 posto svih predmeta morskog otpada, a prema podacima EK, više od 80 posto morskog otpada je plastika općenito.

Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, oceanima i na plažama EU-a i diljem svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi, piše Index.
Države članice će do 2029. godine morati omogućiti ponovno prikupljanje 90 posto upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 posto materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će biti prikladno za recikliranje. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30 posto.

Na okoliš negativno utječu i filteri cigareta, vlažne maramice…

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obvezno postavljanje oznaka o negativnom utjecaju koji na okoliš ima bacanje cigareta s plastičnim filterima te plastičnih čaša i vlažnih maramica”, stoji u priopćenju.
Filteri za cigarete sadrže celulozni acetat, plastični materijal koji čini do 60 posto njihovog sastava, i drugi su po redu među plastičnim onečišćivačima koji se nalaze na europskim plažama. U izvješće je stoga dodan članak u kojem stoji da države članice moraju postaviti ciljeve za smanjenje filtera za cigarete za 50 posto do 2025., odnosno za 80 posto do 2030. godine.
– Ovim će se zakonodavstvom za 22 milijarde eura smanjiti štetni učinci na okoliš. Toliko bi, prema procjeni, trebao biti trošak onečišćenja plastikom u Europi do 2030. Europa sada ima zakonodavni model obrane i promicanja na međunarodnoj razini, s obzirom na globalnu prirodu problema onečišćenja mora plastikom. To je izuzetno važno za ovaj planet – izjavila je izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE, Belgija).
Vijeće ministara EU-a treba sada i formalno usvojiti ovaj zakon, nakon čega će uslijediti objava u službenom listu Europske unije, a nakon toga države članice EU-a imat će dvije godine da taj zakon uvrste u svoje zakonodavstvo.

sjever.hr / www. aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.