Now Reading:
Dvorac uz 126 mil. kuna ulaganja postaje turistička atrakcija
Full Article 2 minutes read

Dvorac uz 126 mil. kuna ulaganja postaje turistička atrakcija

Krapinsko-zagorska županija raspisala je javni natječaj u vrijednosti 1,5 milijuna kuna za arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju dvorca i perivoja Stubički Golubovec. Jedan od najbolje očuvanih hrvatskih dvoraca i mjesto na kojem se od ove godine obilježila Seljačka buna prenamijenit će se u “znanstveni centar”. To je za hrvatske prilike novi tip institucije koja objedinjuje funkcije muzeja, zabavnog parka i inovacijskog središta namijenjenog popularizaciji znanosti.

Sličan centar u Finskoj, Heureka kod Helsinkija, s prosječnih 280.000 posjetitelja godišnje, najpopularnija je rekreacijska destinacija u državi.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije kaže da kad se u obzir uzmu primjeri iz drugih država i gradova tada otvaranje ZEZ Centra Zagorje predstavlja veliki razvojni potencijal.

“Krapinsko -zagorska županija, Grad Donja Stubica i Zadruga ZEZ, kao partneri u projektu, uvidjeli su da u Hrvatskoj postoji potreba za popularizacijom znanosti i edukacije te da bi uspostava znanstvenog edukativno-zabavnog centra predstavljala dobru osnovu za popularizaciju znanosti i edukaciju, jačanje suradnje znanstvenih institucija i gospodarstva, potporu poduzetništvu i usmjeravanju mladih u znanost”, kaže župan Kolar. Dodaje da u projekt modernizacije ulaze polako, jer žele sačuvati kulturnu baštinu dvorca i perivoja.

Prema trenutačno dostupnim podacima, ZEZ centar Zagorje zauzimat će 5.000 kvadrata od toga će 3.200 biti u prostoru dvorca. Uz njega će se izgraditi dodatan prostor od 1.800 kvadrata. Usto će se urediti i znanstveni park s eksponatima u arboretumu na površini od 5.000 kvadrata. Sam centar raspolagat će s 30 različitih prostorija s raznim sadržajima, a ukupan iznos ulaganja iznositi će 126 milijuna kuna.

m.sopek / sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.