Now Reading:
Počela sadnja stabala u Perivoju Zrinskih
Full Article 2 minutes read

Počela sadnja stabala u Perivoju Zrinskih

park čakom

Već nekoliko dana traje proljetno uređivanje čakovečkog Perivoja Zrinskih. Radovi se odvijaju prema Projektu revitalizacije Perivoja Zrinskih, a osim uklanjanja bolesnih i starih stabala te orezivanja krošnji i grmova, sadi se i preko 40 novih stabala, stotinjak grmova te 1800 cvjetnih sadnica.

Uklonjeno je 20 stabala za koje je zbog bolesti, starosti ili dotrajalosti postojala opasnost od rušenja. Djelatnici GKP Čakom orezali su i stabla i grmove koju su onemogućavali normalno kretanje pješačkim stazama. Uklanjanje raslinja obavljeno je pod nadzorom struke.

Danas su radove u čakovečkom parku obišli gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, direktor GKP Čakom Ivica Perhoč te voditelj hortikulture u GKP Čakom Zdravko Abramović, koji obavlja poslove nadzora. Gradonačelnik Kovač tom je prilikom istaknuo da je riječ o održavanju Perivoja Zrinskih prema projektu koji je izradila struka. Osvrnuvši se na napise na društvenim mrežama rekao je i da je i njemu žao što se neka drva uklanjaju, no da vjeruje struci. Odmah se i sade nova stabla, te će za nekoliko godina mjesta na kojima su bolesna i stara debla uklonjena, zasjati u punom sjaju.

„Ono što me posebno smeta su insinuacije da stabla rušimo bez reda i plana, po vlastitom nahođenju te da drvo prodajemo. Svi zahvati u Perivoju Zrinskih odvijaju se prema pravilima struke i planski, a srušena drva daruju se građanima Čakovca slabijeg imovinskog stanja za ogrjev.“, rekao je gradonačelnik Kovač.

Voditelj hortikulture u GKP Čakom Zdravko Abramović rekao je da nije srušeno niti jedno zdravo stablo. Pokazao je to na panju stabla srušenog poljskog jasena u blizini ulazne kule u Stari grad. Iako stablo na prvi pogled u presjeku djeluje zdravo, ono to nije. Tamnije središte stabla ukazuje na simptome centralne truleži. To stablo više nije imalo zdravu statiku te je postojala mogućnost da se kod jačeg vjetra sruši na pješačku stazu.

S toga se stabla, inače prošle godine za tijekom ljetnog nevremena odlomila grana, koja, na sreću, nikog nije ozlijedila. Stabla koja neposredno ne ugrožavaju sigurnost prolaznika, a trebala bi se ukloniti, ostavljena su te će se pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Radove obavlja Gradsko komunalno poduzeće ČAKOM, a novac za tu namjenu je osiguran u Proračunu Grada Čakovca. Prema procjenama ovaj proljetni zahvat stajat će oko 120 tisuća kuna.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.