Now Reading:
Varaždinski gradonačelnik Čehok je bio u Portugalu. Pogledajte što je tamo dogovarao
Full Article 2 minutes read

Varaždinski gradonačelnik Čehok je bio u Portugalu. Pogledajte što je tamo dogovarao

čehok

U Portugalu se održava završna konferencija međunarodnog projekta Social Green u okviru programa Interreg Europe na kojoj sudjeluje izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom dr. Ivanom Čehokom.
Stručnjaci iz nekoliko europskih zemalja raspravljaju o glavnoj temi konferencije „Regionalne politike za ozelenjavanje socijalnog stambenog sektora – izazovi poslije 2020 (Carbon Neutral Social Housing Seminar: Challenges Post2020)”.

U sklopu posjeta Portugalu, gradonačelnik Čehok se u Lisabonu susreo s Nj.E. Ivicom Maričićem, izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Hrvatske u Portugalu. Razgovarali su, između ostalog, o mogućnostima uspostavljanja intenzivnije gospodarske suradnje. Pritom, zaključili su, valja bolje iskoristiti prijateljske veze između Varaždina i partnerskog grada Guimaraesa. S portugalske strane već je u nekoliko navrata iskazan interes za suradnju koja je stagnirala posljednjih godina. Ivan Čehok poručio je veleposlaniku kako će obnoviti tu suradnju, posebno zbog izuzetne povijesne i ekonomske sličnosti dvaju gradova. Primjerice, Guimaraes i Varaždin u povijesti su bili glavni gradovi svojih država, snažna su kulturna središta, a imali su razvijenu tekstilnu industriju koju sada nastoje modernizirati ili je transformirati u neke druge grane ekonomije.

S partnerima iz Portugala razmijenit ćemo također iskustva u povlačenju sredstava iz EU fondova jer i oni imaju odlične rezultate u tome. Portugal je u samom vrhu liste zemalja koje su povukle najviše novaca iz tih fondova – naglasio je Čehok uz napomenu da od hrvatskih gradova samo Varaždin i Benkovac imaju partnere u Portugalu.

Tijekom boravka u Portugalu, uz sudjelovanje na konferenciji u Portu gdje se očekuje usvajanje akcijskih planova za implementaciju „zelene socijalne izgradnje“, gradonačelnik Čehok će posjetiti Guimaraes. Regionalni akcijski plan za ozelenjavanje socijalnog stambenog sektora pripremila je Regionalna energetska agencija Sjever.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.