Now Reading:
“67 je previše”. Sindikati traže potpise za referendum. Hoćete li dati svoj potpis?
Full Article 5 minutes read

“67 je previše”. Sindikati traže potpise za referendum. Hoćete li dati svoj potpis?

sindikati

Inicijativa „67 je previše” koja pokreće prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu, održala je danas u Varaždinu regionalni skup sindikalnih povjerenika i aktivista s područja Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, na samom je početku novinarima objasnio koji su ciljevi Inicijative i što žele postići referendumom.

Ono što želimo napraviti s obzirom na nepravednost i neodrživost ovakvog sustava kakav je osmišljen zadnjim izmjenama zakona, želimo vratiti natrag sustav da se pravo na starosnu mirovinu stječe sa 65 godina, a ne kako je sada zakonom određeno sa 67. Jednako tako, želimo da se penalizacija za prijevremeno umirovljenje sa sadašnjih 0.3 posto po nedostajućem mjesecu, vrati ili bolje rečeno stavi na 0,2, na način da više za pet godina ne bude 18, već maksimalno 12 posto. Želimo i da se prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena s muškarcima vrati – dosad je bilo 4 mjeseca po godini, a novim zakonom je regulirano na 3 mjeseca. Isto tako, kad je riječ o dugogodišnjem osiguraniku da se dob za stjecanje prava na starosnu mirovinu dugogodišnjeg osiguranika stekne sa 6o godina starosti i 41 godinom staža osiguranja, a ne kao što je ovim zakonom stavljeno da se od 2027. to promijeni na 61 godinu – naglasio je Sever i dodao:

Hrvati kraće žive, daleko su bolesniji nego što je prosjek Europe, a kamoli razvijenijih europskih zemalja, tehnološki smo zaostaliji i cijeli je niz razloga zbog kojih se tako dugo raditi ne može jer i u ovim uvjetima poslodavci se rano rješavaju svojih starijih radnika, šalju ih u prijevremenu mirovinu i tad su trajno kažnjeni umanjenjem, pa je sve to više nego dovoljno razloga da su ove tri nacionalne sindikalne središnjice u stanju, ne samo pokrenuti i organizirati, nego i provesti cijeli posao – prikupiti potpise i vratiti sustav, barem u ovim dijelovima, tamo gdje pripada.

Novosel: Ove promjene nisu promjene nikakve političke vlasti

Kako je naglasio Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, jedan od ciljeva je osvijestiti hrvatske građane da se u Hrvatskoj nešto može mijenjati.

Može netko imati glasačku mašineriju u Hrvatskom saboru, može imati novac i plaćati sve moguće spotove, plaćati manipulacije, ali direktan kontakt, direktan razgovor s hrvatskim građanima nama je najvažniji. Mi jednostavno nemamo što manipulirati, već iznosimo samo činjenice i pozivamo hrvatske građane da iskoriste svoje demokratsko pravo, da daju potpis za promjene. Ove promjene nisu promjene nikakve političke vlasti. Nas optužuje ministar da je ovo politikanstvo, da mi to radimo sada uoči europskih izbora. Na žalost, nas je ministar Pavić natjerao da to radimo sad, uoči izbora, jer zakon koji je on poslao u Hrvatski sabor i koji je Sabor usvojio u prosincu prošle godine je nama dao nekoliko mjeseci vremena da pripremimo organizacijske i sve druge elemente, kako bi mogli krenuti u ovaj zahtjevan posao – istaknuo je Novosel te napomenuo kako je svjestan da ovaj zakon koji očekuju da će se na referendumu donijet neće riješiti sve bolne rane hrvatskog mirovinskog sustava, ali će, kako kaže, djelomično ispraviti ovu nepravdu koju je Vlada učinila.

Konačno treba reći „dosta” svim vladama, smanjivanju svih poteškoća i problema mirovinskog sustava preko leđa hrvatskih građana. Zato očekujemo da konačno možemo nakon toga argumentirano razgovarati kako da u Hrvatskoj imamo više radnika, kako da u Hrvatskoj budu veće plaće, kako da se hrvatski mirovinski proračun puni onim novcima koji ostaju u mnogim džepovima hrvatskih tajkuna, hrvatskih poslodavaca i onda neće trebati produživati do 67 ni do 70 ni do ne znam koju godinu, nego će onda biti dovoljno novca za sve – zaključio je Novosel.

Sindikalisti očekuju da će daleko nadmašiti potreban broj potpisa

Branimir Mihalinec, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata, tvrdi da već sad postoji velik interes građana Republike Hrvatske za ovu akciju.

Mi smo svjesni toga da moramo omogućiti svim građanima da vrlo lako pronađu potpisno mjesto i da daju svoj potpis. Upravo zato se organiziramo na ovaj način, održavamo skupove po regijama sa sindikalnim povjerenicima i aktivistima. I jamčimo da ćemo pokriti sve županije, sve gradove, sva mjesta, svugdje gdje imamo naše članove i gdje će postojati interes za prikupljanje potpisa. Naša je želja da prejudiciramo ono što se zna dogoditi, a to je provjera ispravnosti potpisa pa ćemo educirati naše povjerenike, aktiviste kako da prikupe potpise da oni budu ispravni, kako bi što manje bilo neispravnih lista, da bar tu izbijemo Vladi adut iz ruku. Očekujemo da ćemo daleko nadmašiti potreban broj, tako ako nešto i odbiju, da će još uvijek biti dovoljno potpisa da se mora provesti referendum – istaknuo je Mihalinec.

Na sastanku je, zajedno s regionalnim koordinatorima utvrđen lokalni organizacijski kapacitet za prikupljanje potpisa koje će se obavljati od 27. travnja do 11. svibnja ove godine, a ujedno su definirane organizacijske potrebe za uspješno prikupljanje potpisa.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.