Now Reading:
Ima prostora za rast plaća a izbori će se raspisati 26. ožujka
Full Article 2 minutes read

Ima prostora za rast plaća a izbori će se raspisati 26. ožujka

plenkovic

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu za Dnevnik HRT-a osvrnuo se na vijest kako je agencija Standard&Poor’s vratila Hrvatskoj investicijski kreditni rejting, reformske procese Vlade, stanje u brodogradilištu Uljanik grupi te druge aktualne teme.

Govoreći o povišenom kreditnom rejtingu, prema agenciji S&P, premijer Andrej Plenković kazao je da je nakon šest i pol godina, zahvaljujući naporima i rezultatima Vlade RH, Hrvatska opet na investicijskom kreditnom rejtingu.

“To je sjajna vijest za Hrvatsku. Za razliku od prije nekoliko godina kada je rast prosječno bio 4-5%, a tada smo se zaduživali za oko 10%, danas rastemo oko 3%, ali i smanjujemo dug za 3 posto.

To je zdravi rast koji se događa bez zaduženja”, poručio je Plenković, dodavši da je S&P posebno pohvalio poreznu reformu, ali i mirovinsku reformu, a naglašena je i važnost rješavanja pitanja Agrokora za gospodarsku stabilnost.

Otvara se prostor za rast plaća, ali i za daljnji gospodarski rast

Na pitanje očekuje li da bi sve to moglo dovesti do daljnjeg rasta plaća i pada kamatnih stopa Plenković je odgovorio potvrdno.

“Sve su to oni ključni indikatori koji će nam omogućiti da zdravo rastemo i da poduzimamo daljnje strukturne reforme. Vraćanje investicijskog rejtinga bila je jedna od ključnih ambicija u programu Vlade.

To je sada ostvareno. Nadam se da će za agencijom S&P ići i agencija Fitch, a Moody’s je nešto konzervativniji. Što se tiče rasta plaća, mislim da se otvara prostor, ali i za daljnji gospodarski rast”, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade zaključno se osvrnuo na izbore za Europski parlament rekavši kako će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović raspisati izbore 26. ožujka.

“Rokovi će početi teći od 26. ožujka. Nakon toga mislim da svi imaju dva tjedna da prijave svoje liste”, rekao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo što je Hrvatski sabor jučer prihvatio Zakon o financiranju političkih aktivnosti.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.