Now Reading:
VRHUNAC IRONIJE: Za pasminu argentinske doge, psa koji je izgrizao jednomjesečnu bebu u Podravini, kažu da je privržena djeci
Full Article 3 minutes read

VRHUNAC IRONIJE: Za pasminu argentinske doge, psa koji je izgrizao jednomjesečnu bebu u Podravini, kažu da je privržena djeci

argentinska doga

Argentinska doga vrsta je psa koji je u petak nanio teške ozljede jednomjesečnoj bebi u Podravini koja se nalazi u zagrebačkoj bolnici u Klaićevoj u vrlo teškom stanju. Riječ je o vrsti psa koja je namijenjena prvenstveno za lov i to na veće životinje. U nastavku vam donosimo kakva je to vrsta psa odnosno njegove karakteristike. Ono što je ironično u svemu za tu vrstu psa piše da je izuzetno privržena djeci.

Argentinski pas ili Dogo Argentino je rasa pasa koja potiče iz Argentine što joj i ime kaže. “Stvorio” ju je dr. Antonio Nores Martinez i njegovi potomci, a dobivena je križanjem desetak vrsta, između ostalih i pointera, mastifa, boksera, bulterijera i buldoga. Prvi standard te vrste publiciran je krajem četrdesetih godina prošlog vijeka, desetak godina nakon što ga je napisao Martinez. Pasmina je priznata od strane kinološke federacija Argentine u martu 1964, a devet godina kasnije, u julu 1973, pasminu je pod brojem #292 priznala i Svjetska kinološka federacija.

Argentinska doga stvorena je prvenstveno za lov na velike divlje životinje, npr. divlje svinje, a iako joj je izgled zapravo zastrašujući (mnogi je iz neznanja svrstavaju u potencijalno opasne pse), još nije zabilježen nijedan slučaj napada na čovjeka. Iz izgleda tog psa jasno je da mu je među precima bila i njemačka doga. Uši mu od rođenja vise dok ih se s prvom godinom ne obrežu, rep mu je dug i snažan. Leđa su im mišićava, a dlaka vrlo kratka. Priljubljena je uz tijelo i čvrsta, mora biti potpuno bijele boje uz iznimku male crne flekice na glavi. Oči su im tamne boje lješnjaka, a njuška crna kao i rub usana. Ženka može narasti do visine 60 do 65 centimetara i težiti od 38 do 45 kg, a mužjaci od 62 do 68 cm i imati težinu od 45 do čak 60 kg.

Riječ je o izuzetno inteligentnom i hrabrom psu s odlično razvijenim njuhom, pa ga je lahko istrenirati za traganje. Otporni su na bolesti, a odgaja ih se pohvalama i nagradama, umjesto kaznama. Koriste su u pravilu za lov na velike životinje, ali i za potrebe carine, vojske i policije. Argentinska doga je dobrodušna, nepovjerljiva prema strancima i drugim psima, ali je iznad svega vjerna svom domu, posebno djeci. Odličan je čuvar i nije glasna – rijetko laje. Vesela je, otvorena i ne traži pretjeranu pažnju.

Foto Facebook

wikipedia/www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.