Now Reading:
Više nećemo jesti uvozno ‘smeće’ – slijede visoke kazne proizvođačima
Full Article 2 minutes read

Više nećemo jesti uvozno ‘smeće’ – slijede visoke kazne proizvođačima

trgovina

Europske institucije konačno su odlučile zabraniti plasiranje proizvoda dvostruke kvalitete na europsko tržište, objavila je u petak hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, a prenosi Poslovni.hr.

Borzan je u petak izvijestila da su Europska komisija, Europski parlament i Europsko vijeće usuglasili rješenje problema različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

-Stvorena je zajednička pozicija između triju institucija. Najvažnije je da se zabranjuje praksa plasiranja proizvoda dvostruke kvalitete na zajedničkom europskom tržištu – rekla je Borzan.

U konačnim pregovorima odlučeno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi nadopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a kazna proizvođačima za kršenje legislative za proizvođače biti će do četiri posto ukupnog prometa.

Socijaldemokratska zastupnica naglasila je i kako postoje određeni izuzeci od primjene ove prakse poput poštivanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda.

-U tom slučaju smatram da je to pozitivno jer potiče lokalno poljoprivredno gospodarstvo i omogućava građanima da zadrže one okuse na koje su navikli kroz čitav svoj život – smatra Borzan.

Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti do kolovoza 2022. godine kako bi se utvrdilo funkcionira li u praksi te treba li unositi dodatne izmjene.

-Radi se o zaista velikoj pobjedi. Idući će tjedan ovu varijantu, koja je sinoć dogovorena, usvajati Vijeće. Europski parlament direktivu usvaja na plenarnoj sjednici sredinom travnja čime će proces biti potpuno završen – zaključila je Borzan.

www.sjever.hr/Poslovni.hr

Input your search keywords and press Enter.