Now Reading:
Kolinda neće trebati seliti sa Pantovčaka? HRejting kaže da pobjeđuje u drugom krugu?
Full Article 2 minutes read

Kolinda neće trebati seliti sa Pantovčaka? HRejting kaže da pobjeđuje u drugom krugu?

kolinda grabar kitarović

U sinoćnjem središnjem Dnevniku HRT-a analizirani su rezultati istraživanja o predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine. HRejting je, podsjetimo, najveće istraživanje raspoloženja biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62 posto – donosi HRT.

U prvom krugu “iskače” dvoje kandidata – aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja bi dobila nešto više od 34% (34,2%) glasova i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović s gotovo 15% manjom potporom, odnosno 19,4%. Listu kandidata koji dobivaju od 5 do 10% predvodi predsjednica Starta Dalija Orešković (9,2%). Tri posto manje od Dalije Orešković dobiva predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić (6,3%). SDP-ovac Tonino Picula uživa potporu tek 6% birača. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić još manje – 5,2%. Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Milan Bandić, trojka su za koju HRejting pokazuje da bi im kandidatura u ovom trenutku bila promašena. Nijedan ne doseže ni 5%.

Naše dosad najveće istraživanje javnoga mnijenja pokazuje da nitko ne bi pobijedio u 1. krugu predsjedničkih izbora, a sudeći prema HRejtingu, Kolinda Grabar-Kitarović ne mora se zamarati selidbom. Da su izbori ovu nedjelju, ostanak na Pantovčaku bio bi joj osiguran još pet godina (52,6%). Zoran Milanović (38,8%) prema HRejtingu 2. mandat ne može joj nikako ugroziti. Čak i kad bi mu se pribrojali svi glasovi neodlučnih birača – njih 8,5%, imao bi 5% manje od aktualne predsjednice. Čemu se možda ne treba čuditi kad se vidi da bi 12% SDP-ovih birača u 2. krugu poduprlo Kolindu Grabar-Kitarović. Odanost, pak, HDZ-ova biračkog tijela potvrđuje i HRejting. Njih 97,5% zaokružilo bi HDZ-ovu kandidatkinju.

www.sjever.hr/HRT

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.