Now Reading:
Kako je Ivan Rabuzin počeo otkrivati svoj unutarnji svijet – 4. Rabuzinovi dani u Novom Marofu
Full Article 2 minutes read

Kako je Ivan Rabuzin počeo otkrivati svoj unutarnji svijet – 4. Rabuzinovi dani u Novom Marofu

rabuzinovi dani

Sinoć su započeli 4. Rabuzinovi dani u Novom Marofu na kojima posjetitelji imaju priliku vidjeti najranija i nepoznata djela Ivana Rabuzina. Na otvorenju koje je upriličeno u Kulturnom centru koji nosi slikarevo ime uz gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, bili su prisutni članovi obitelji Rabuzin, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te umirovljena muzejska savjetnica i velika poznavateljica Rabuzinovog umjetničkog opusa, Mirjana Dučakijević.

„Ovo je prekrasna manifestacija koju obilježavamo više od mjesec dana i koja se profilirala kao manifestacija koja privlači ne samo Marofčane nego i posjetitelje iz Varaždinske županije i šire. Drago nam je da svake godine imamo za ponuditi nešto novo, a ove godine je to Rabuzinovo slikarstvo prije faze formiranja poznatog slikarskog izričaja“, rekao je Jenkač.

Nekoliko biografskih rečenica o Rabuzinovom životu i umjetničkom stvaralaštvu kazala je umirovljena muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević.

„Odlazio je u prirodu i imao je neobičan način na koji je slikao, a to je bogati impasto, dosljedni način nanošenja boja, naglašeni potezi i sve je to bio početak kada je on tragao za svojim unutarnjim svijetom. Te su slike nastale u prirodi, a kasnije je dolazio u faze u kojima njegovi intelektualni procesi transformiranja viđenog u individualno više dolaze do izražaja. U početku nije znao ništa o bojama i bio je sramežljivi zagorski dječačić koji je završio stolarski zanat. Kada se 1948. godine vratio u Ključ nikada ga više nije napuštao“, objasnila je Dučakijević.

Osim otvorenja izložbe, posjetioci su uživali i u pogledu na balon na vrući zrak oslikan Rabuzinovim motivom „Svečanost cvijeća“.

Uz otvorenje izložbe 4. Rabuzinovi dani, koji traju do 18. travnja, ponudit će i stručni skup. Kao i svake godine veliku znatiželju ljudi pobuđuje kuća/galerija Ivana Rabuzina u Ključu, stoga će se i ove godine organizirati posjet, uz prethodnu najavu u Turističkoj zajednici grada Novog Marofa. U sklopu manifestacije profesorica likovne kulture Ivana Gabričević u OŠ Novi Marof u dvije slikarske radionice upoznat će zainteresirane s tehnikama olovke, ugljena i tempere.

Organizatori 4. Rabuzinovih dana su Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.