Now Reading:
Na hrvatskom je tržištu odnedavno dostupna ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus
Full Article 2 minutes read

Na hrvatskom je tržištu odnedavno dostupna ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus

Na hrvatskom je tržištu dostupna ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus, neinvazivnu metodu prekida trudnoće, kao alternativu kirurškom obavljanju pobačaja, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nedavno je, naime, dala zeleno svjetlo za abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), koju je nositelj odobrenja stavio na tržište. A još lani u kolovozu HALMED je odobrio tablete Mispregnol 400 (misoprostolum), što uz ovo zadnje odobrenje čini potrebnu kombinaciju tableta, čija je svrha prekid neželjene trudnoće ili pobačaj kod patološke trudnoće. Lijek je pušten na hrvatsko tržište, veledrogerije ga imaju, no iz HALMED-a objašnjavaju da to ne znači da tu kombinaciju abortivnih pilula žene mogu uzimati na svoju ruku.

Lijekove je potrebno primjenjivati kako je propisao liječnik te u skladu s uputom o lijeku. Radi se o neinvazivnoj metodi, pogodnoj za pobačaj u ranoj trudnoći, do 10. tjedna.

Žena prvo uzima Mifegyne, koji blokira progesteron, nužan za održavanje trudnoće, a zatim Mispregnol koji izaziva kontrakcije maternice. Uslijed djelovanja žena počinje krvariti, a pobačaj traje između 24 i 48 sati. Praćen je bolovima sličnim onima tijekom menstruacije, a intenzitet može varirati.

tekst : www.slobodnadalmacija.hr

Input your search keywords and press Enter.