Now Reading:
Kamene kugle stare 65 milijuna godina u središtu Ludbrega
Full Article 2 minutes read

Kamene kugle stare 65 milijuna godina u središtu Ludbrega

kugle

Kamene kugle nedavno smještene na prostoru ispred gradske uprave iznenadile su Ludbrežane. Riječ je o kuglama koje su pronađene na području Grada Ludbrega u tijeku izgradnje šumskih puteva na Poljanskom.

Radi se o kuglama starim oko 65 milijuna godina koje su nastale taloženjem pijeska i učvršćivanjem u stijenu posredstvom kemijskih reakcija. Kugle mogu biti različitih oblika, sastava, materijala i težine – kaže Jelena Koprek, arheologinja u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je kako je ovo privremena lokacija za kugle.

– Pred nama je prijava velikog i zanimljivog projekta “Zaštita i revitalizacija industrijske baštine – Ciglana Ludbreg” u kojem je predviđeno postavljanje i pronađenih kugli. Ovim projektom potaknuli bismo razvoj kulturnog turizma koji nije samo velika globalna industrija koja donosi dohodak, već i potpora nacionalnom identitetu i sredstvo za očuvanje kulturne baštine. Neki smatraju da upravo kulturni turizam predstavlja najbolji model za lokalni razvoj. Mi smo grad impresivne povijesti što dokazuje i pronalazak ovih kugli te vjerujem kako ćemo ovim projektom to i potvrditi – rekao je gradonačelnik Bilić.

Najviše ovakvih kugli za sada je otkriveno na prostoru Moslavačke gore i na području Vrgorca kod Ploča. – Ministarstvo kulture je Vrgoračke kugle proglasilo zaštićenom kulturnom vrijednošću. Kako bi se zaštitilo ovaj prirodni fenomen potrebno je provesti sva istraživanja te obavijestiti Geološko-paleontološki zavod te Ministarstvo kulture kako bi se pokrenuo sam postupak zaštite – zaključuje J. Koprek.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.