Now Reading:
Veleposlanik Meunier:„Reputacija Međimurja kao regije izvrsnosti odavno je prešla granice Hrvatske“
Full Article 6 minutes read

Veleposlanik Meunier:„Reputacija Međimurja kao regije izvrsnosti odavno je prešla granice Hrvatske“

posavec

U ponedjeljak su u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravili veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Philippe Meunier u čijoj su pratnji bili gospodarski ataše Barbara Jadrijević Petrović, direktor Francusko-hrvatske gospodarske i  industrijske komore Marko Klenović, ataše za kulturu i zamjenik direktora Francuskog Instituta u Zagrebu Thomas Schnabel.
Posjet Međimurskoj županiji započeo je radnim sastankom sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem koji je predstavio gospodarske i turističke potencijale Međimurja, funkcioniranje javne uprave i projekte koji se provode sredstvima europskih fondova. Uz župana, sastanku su nazočili zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga.

Veleposlanik je posjetio i Tehnološko inovacijski centar gdje je direktorica Sandra Polanec Marinović predstavila REDEA-u s posebnim naglaskom na mogućnosti investiranja u Međimursku županiju te pre-care i post-care sustav skrbi za svakog investitora u čemu Međimurje prednjači.

Direktor TICM-a Ivan Plačko istaknuo je kako je Međimurje vrlo atraktivna sredina za ulaganja, kvalitetno prometno povezana sa zemljama Europske unije, razvijenom infrastrukturom, brzom i efikasnom javnom upravom i stručnim službama te dobro opremljenim gospodarskim zonama. „No, glavna odrednica u Međimurskoj županiji jest ulaganje u obrazovanje i znanost jer je to jedino jamstvo budućnosti Županije kao županije visokoobrazovanih ljudi i naprednih tehnologija.“
Marko Klenović, direktor Francusko-hrvatske gospodarske i industrijske komore, pohvalio je međimursku efikasnu javnu upravu koja prednjači u Republici Hrvatskoj prilikom pomoći gospodarstvenicima i investitorima, te je najavio intenzivniju suradnju s članovima Francusko-hrvatske industrijske i gospodarske komore.

Veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj obišao je i tvrtku „Šestan Busch“ u pratnji direktora Alojzija Šestana koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom poslovnom suradnjom jer je od 2015. do danas za francusku specijalnu policiju isporučio 8.676 kaciga posebno razvijenih s francuskim stručnjacima. Veleposlanik Meunier, izrazito zadovoljan viđenim kazao je da je za očekivati i novu poslovnu suradnju Francuske i Međimurja.

U Srednjoj školi Prelog održana je i konferencija za novinare te je predstavljen projekt „Good France“ koji će od 21. do 24. ožujka2019. godine biti održan diljem svijeta, a Međimurska županija jedina je regija iz Hrvatske koja je u projektu zastupljena s dva restorana „Mala hiža“ i „Mamica“.

Gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek kazao je: „Iznimno mi je drago jer sam prije 20 godina bio jedan od osnivača Srednje škole Prelog, škole koja danas živi punim plućima. Razmjena učenika na tako visokoj razini i dolazak visokih delegacija u našu županiju, grad i školu velika je čast. Moram istaknuti da je Prelog grad razvijenog gospodarstva. Imamo i devet stranih investitora , a vjerujem da ćemo nakon ovoga posjeta imati i zainteresirane francuske investitore.“

Ravnatelj Tomislav Gregur pozdravio je nazočne i kazao kako sedam učenika i profesor partnerske škole iz francuskog Bergeraca borave mjesec dana u Međimurju na terenskoj nastavi u okviru programa Erasmus+ te će učiti o gastronomiji Međimurja i Hrvatske. Suradnja traje već 4 godine, te učimo jedni od drugih. „Ujedno obilježavamo i „Dane frankofonije“ tijekom kojih naši učenici pripremaju francusku, a njihovi međimursku hranu. Najvažnije je da mladi uče, druže se i da u kuhinji nema prepreka već su kao jedno bez obzira što su iz različitih zemalja i govore različitim jezicima.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako je i ovaj posjet rezultat mikro diplomacije u kojoj je Međimurje izrazito aktivno te iznimno važnim ocijenio povezivanje na svim razinama, a poglavito regija što je jedna i od temeljnih politika Europske unije. „Posebno nam je zadovoljstvo što možemo ugostiti veleposlanika jer s Francuskom imamo više dodirnih točaka nego što mislimo. Suradnja na području gospodarstva, kulture i međusobne razmjene učenika traje dugi niz godina. Kada govorimo o gospodarstvu iz Međimurja je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 267 milijuna, a 67 milijuna kuna je uvoz iz Francuske u Međimurje. Kada bi takav odnos uvoza i uvoza bio u cijeloj zemlji, tada bi naša Hrvatska bila mnogo bolje razvijenija i sretnija zemlja. Želimo se dalje povezivati, ponosni smo što je srednja škola Prelog uključena u ovo prijateljstvo.“ – kazao je župan Posavec.

“Reputacija Međimurja kao županije izvrsne na području gospodarstva prelazi granice, prepoznata je na međunarodnoj razini što je nedavno u Cannesu potvrdio i Financial Times. Jako mi je drago što sam ovdje i što sam se susreo sa županom Posavcem. U Međimurje sam dolazio I privatno, kao turist no uvjeren sam da će moj prvi službeni posjet dodatno poboljšati naše veze s Međimurjem. Sve više francuskih turista dolazi u Hrvatsku, prošle godine oko 600.000, a nadam se da će s obzirom da iznimno cijene dobru hranu i vino sve više Francuza dolaziti i u Međimurje. Veliko nam je zadovoljstvo što ste nam omogućili da danas najavimo novo izdanje Goût de France-a u obrazovnoj ustanovi u kojoj se prenosi kuharsko umijeće, u kojoj se obrazuju mladi kuhari koji će stvarati budućnost kulinarstva, u kojoj se povezuju mladi iz Hrvatske i Francuske, u regiji koja daje prednost razvoju poljoprivrede koja brine o svom okolišu i koja je odavno shvatila da je kvaliteta okusa plod znanja i vještine, ali i skladnog odnosa s prirodom. Zbog svih ovih razloga nismo mogli pronaći bolje i simbolički prikladnije mjesto i trenutak.“ – kazao je veleposlanik Meunier.

Goût de France se 21. ožujka vraća na velika vrata: najveća svjetska manifestacija u više od 150 zemalja slavi francusku gastronomiju! Kao i svake godine na 5 kontinenata, više od 5 000 kuhara priprema svoju viziju “francuske večere” u četiri slijeda, no ove godine cilj je slaviti odgovorno i održivo kuhanje te sastaviti “jelovnik za zaštitu planeta”. Goût de France počinje u četvrtak, 21. ožujka i trajat će do nedjelje, 24. ožujka. Popis restorana koji će sudjelovati bit će predstavljen novinarima sutra u podne u Francuskom institutu u Zagrebu. Na web stranici Veleposlanstva i Francuskog instituta poseban dio bit će posvećen Goût de France-u.

Međimurje kao jedina hrvatska regija s dva restorana sudjeluje u ovom događaju koji je 2015. godine upisan i na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. Restoran Mala Hiža iz Mačkovca u projektu je od samog početka – posljednje 4 godine, te Pansion Mamica u Nedelišću koji se pridružio ove godine.
U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska vokalna skupina Srednje škole prelog s međimurskom popevkom koja je od prošle godine također na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.