Now Reading:
Varaždinci će saditi drva za svoje voljene osobe
Full Article 3 minutes read

Varaždinci će saditi drva za svoje voljene osobe

alen runac

„Jer volimo zeleno”, naziv je doista originalnog projekta koji su osmislili u varaždinskom poduzeću Parkovi, a realizacija je počela danas, kad je projekt i predstavljen novinarima.

-Sve je veći nesrazmjer izgrađenih i zelenih površina, posebice u urbanim sredinama pa tako i u Varaždinu, stoga je naša želja, i smatramo to potrebnim, urediti što više zelenih oaza, imati što više drveća – istaknuo je Alen Runac, direktor Parkova.
Kako to postići? U tome će svakako pomoći ideja da zainteresirani građani voljenim osobama daruju nešto što će im zauvijek ostati u sjećanju, ali će na taj učiniti i dobro djelo za svoj grad.
-Pozivamo sve Varaždince da posade drvo voljenoj osobi. Građani mogu odabrati sadnicu čija je cijena 400 kuna, a Parkovi će to drvo zasaditi i voditi brigu o njemu, ali ga i obilježiti drvenom pločicom u obliku srca. Mogu se pohvaliti da smo već danas na pressici dogovorili, odnosno prodali pet sadnica – rekao je Runac i dodao:
-Naš je cilj, između ostalog, probuditi svijest Varaždinaca o važnosti zelenih površina, educirati djecu, ali i poboljšati uvjete življenja u Varaždinu. Znamo da drveće čisti zrak, smanjuje utjecaj buke i vjetra, a vrlo je važna i činjenica da smanjuju razinu stresa.

Parkovi su, temeljem višegodišnjeg iskustva u održavanju zelenih površina, odabrali nekoliko lokacija na kojima će se drva moći saditi, a zasad su to dvorišta u nekoliko dječjih vrtića (Aleja, Dravska, Koprivnička, Gortanova, Trakošćanska, Biškupec), dječja igrališta (Ulica josipa Kozarca, Vukovarska ulica, Ulica Tina Ujevića, Trakošćanska ulica, Pakračka ulica, Široke ledine, Koprivnička, Ulica Ruđera Boškovića), okoliš stambenih grada (Aleja kralja Zvonimira, Ulica Zrinskih i Frankopana, Koprivnička, Vukovarska, Ludbreška i Harambašićeva ulica, zatim Ulica Miroslava Krleže, POS, Križanićeva ulica).

Martina Žnidar, rukovoditeljica Radne jedinice Zelene površine, ističe:
-Prijedlog je bio na autohtonim vrstama, stoga građanima predlažemo sadnju stabala jasena, javora, lipe i graba. Akciju smo zamislili tako da privatne osobe, ali možda i neke tvrtke, kupe kod nas u Parkovima sadnicu, a ostalo je na nama. Limita nema jer je površina grada velika, a i tijekom godine dosta stabala moramo ukloniti kroz program održavanja. Sad smo neke lokacije odredili, ali ovo će biti trajna akcija pa će lokacija za sadnju biti još. Mogu ih predložiti i sami građani.

Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je pokrenut ovakav projekt, a u Parkovima se nadaju dobrom odazivu građana. S razlogom, jer ovo je doista originalan način da darujete dragu osobu i istovremeno učinite nešto lijepo za svoj grad, učini Varaždin zdravijim i sretnijim mjestom za život.

Informacije o projektu “Jer volimo zeleno” pronaći ćete i ovdje

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.