Now Reading:
Grad Varaždin konačno rješava potencijalnu ekološku bombu?
Full Article 3 minutes read

Grad Varaždin konačno rješava potencijalnu ekološku bombu?

bale

Nakon što su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donijete odluke o raskidu ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada iz 2008. te o koncesiji iz 2013. godine, a prije dva dana ministar zaštite okoliša potpisao suglasnost na sanacijski program lokacije Brezje, danas je u Gradskoj vijećnici na tu temu održana konferencija za novinare.

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da se brže nije išlo jer je posao trebala odraditi struka.
–Sljedeći korak je prema Fondu za zaštitu okoliša za sufinanciranje, 40 posto ili možda više. Postoje još neke pravne dvojbe može li se ovaj otpad smatrati jednakim kakvim Čistoća odvozi svaki dan. Ako da onda će ići na deponije, ako ne ići će se u određeni oblik javne nabave. Pred nama je ogroman posao. Znam da građani u ovom trenutku gledaju samo na odvoz i na to kada će to početi. Naglašavam da prvi put imamo prihvaćen plan sanacije. Habuš ga nije imao, a mi smo imali 2008. kad smo išli u MBO. Taj plan će značiti ne samo uklanjanje bala nego i sanaciju tla i voda. To je ozbiljan posao koji će, nadam se biti gotov u tri godine – rekao je gradonačelnik.
Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan rekao je da je ovo nov i dobar početak rješavanja problema.

–Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je suglasnost na program sanacije lokacije Brezje. Druga stvar je pitanje i mogućnost sufinanciranja cijele ove priče. Ne bih govorio o postocima, iznosu koji ćemo dobiti od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ali sjetimo se da smo prije nekoliko godina na stolu imali 35 milijuna kuna. Nažalost, zbog određenih nepromišljenih odluka bivše gradske vlasti taj iznos je otpao. No negdje u tom okviru možemo očekivati sufinanciranje. Ovo je hrabra odluka i svaka odgovorna vlast koja želi da se napokon stvari počnu rješavati mora preuzeti aktivnu ulogu. Postoje rizici, ali bez takvog ponašanje ne bi se makli s mrtve točke. 14 godina smo vidjeli što znači ne donositi odluke ili donositi odluke za koje znaš da je rizik preveliki i da vode u krivom smjeru – kazao je Habijan.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar rekao je da je ovo samo jedan u nizu proceduralnih koraka.
–Grad će zatražiti sufinanciranje. Rečeno nam je da možemo dobiti 40 posto. Ova gradska vlas krenula je s idejom da vidimo kako to riješiti, a bez da prevalimo na račune građana. Jedna etapa te procedure je sada riješena, slijede druge. Realizacija interventnog ugovora o zbrinjavanju i same koncesije za odvoz bala nije moguća. To su naglasili i Ministarstvo i Fond, a Grad je to prihvatio. Bivši gradonačelnik se na to oglušivao i mi sada to moramo rješavati. Mislim da smo prerezali Gordijski čvor. Pravni rizik postoji, ali pokrit ćemo se da bude što manji – rekao je Avar.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.