Now Reading:
U kriznim situacijama odlično funkcioniramo
Full Article 3 minutes read

U kriznim situacijama odlično funkcioniramo

civilna zaštita

U prostorima Županijske uprave u petak, 1. ožujka, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Nacionalnog dana civilne zaštite Republike Hrvatske, održana je 3. sjednica Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Sjednicu je vodio zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik Stožera, a prisustvovali su joj i župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, članovi Stožera, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž te brojni načelnici općina i načelnici općinskih stožera civilne zaštite. Zamjenik Ljubić zahvalio je na velikom odazivu te svima čestitao Dan civilne zaštite.

„Zahvaljujem našim službama koje su dijelovi civilne zaštite na odgovornom i kvalitetnom pristupu. Zadnjih godina nismo imali toliko potreba za intervencijama, no zato radimo na preventivi, a moram naglasiti našu odličnu suradnju i komunikaciju.“, kazao je zamjenik Ljubić te dodao kako je današnji dan zamišljen u jednom dijelu kao radni sastanak, a drugom dijelu će biti održana potražno-komunikacijska vježba „Potraga za nestalim osobama“ na jezeru Šoderica i pozvao je sve okupljene da se pridruže.

Župan se također pridružio čestitkama povodom Dana civilne zaštite dodavši: „U nekoliko primjera velikih kriznih situacija, ali i mnogo onih manjih, svjedočili smo kako ovaj sustav odlično funkcionira i on je dokazao svoju svrsishodnost. Zahvaljujem svim sastavnicama tog sustava koje su opravdale svoje uloge te neka današnji dan bude doprinos preventivi i spremnosti da se reagira na pravi način kada se za to ukaže potreba. Situacije koje su se pokazale izazovne bile su poplave, požari i migrantska kriza, no sve smo to uspješno savladali zahvaljujući svima vama i vašoj organiziranosti.“

Sljedeće prema dnevnom redu bilo je izlaganje voditelja Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Bistra“ Josipa Fučeka koji je govorio o sustav obrane od poplave i dao okupljenima korisne savjete, a zatim se obratio zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan koji je pojasnio kako je jučer na području cijele Hrvatske bio pojačan broj požara otvorenog prostora. Samo na području Županije zabilježeno ih je osam, no velike štete nije bilo. Zapovjednik Habijan također je najavio obavezu osposobljavanja zapovjedne strukture.

Voditelj županijskog Centra 112 Koprivnica Roman Sabol zatim je informirao okupljene o ukidanju Državne uprave za zaštitu i spašavanje i pripajanje Ministarstvu unutarnjih poslova, gdje je napomenuo kako je u tijeku osnivanje Ravnateljstva civilne zaštite u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova, a očekuje se i donošenje Zakona o sustavu civilne zaštite usklađen sa Zakonom o policiji. Prioritet je stvaranje jedinstvenog sustava koji će biti sposoban odgovoriti na svakodnevne potrebe i krizna stanja.

Na kraju sjednice krenulo se na vježbu potrage za nestalim osobama na jezeru Šoderica.

Tekst i foto: Koprivničko-križevačka županija

Input your search keywords and press Enter.