Now Reading:
Na raspolaganju za Hrvatsku više od 20 milijardi eura
Full Article 4 minutes read

Na raspolaganju za Hrvatsku više od 20 milijardi eura

hdz

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, voditeljica hrvatske HDZ/EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke Karlo Ressler u petak su u varaždinskoj Županijskoj palači sudjelovali na iznimno posjećenoj tribini u organizaciji Mladeži HDZ-a Varaždinske županije. Tema je bila aktualna – „Vijeće Europe, institucije Europske unije i njihov utjecaj na građane“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova istaknula je razliku između Vijeća Europe, koje je Hrvatskoj i građanima Hrvatske sigurno donijelo jedan puno napredniji sustav zaštite ljudskih prava, zaštite demokracije i vladavine prava, i Europske unije, u kojoj Hrvatska kao članica ima mogućnost odlučivati i surađivati na raznim temama od kulture do gospodarstva.
„U ovih pet i pol godina Hrvatska je kao najmlađa članica EU-a prvi puta sudjelovala u punini u europskim fondovima – strukturnom i kohezijskom, to je jedan od okvira u kojima se može taj prosperitet ostvariti. Vjerujem da će se u punini pokazati koliko je vrijedno članstvo u Uniji upravo u sljedećem razdoblju u kojem će Hrvatska ući u drugu fazu – drugi višegodišnji financijski okvir ili proračun u kojem će moći puno bolje i s puno više znanja koristiti EU fondove“, rekla je Pejčinović Burić te se osvrnula na hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.

„Hrvatska će biti uočljivija na prostoru koji će joj donijeti, s obzirom da smo turistička zemlja, puno veću vidljivost i vjerujem da ćemo to predsjedanje dobro iskoristit da se valorizira ne samo znanje nego sve ono što Hrvatska jest i što donosi i da nakon toga nikome više neće biti nepoznato što Hrvatska jest i što može donijeti“, kazala je ministrica vanjskih poslova.
Eurozastupnica Šuica Europski parlament smatra vrlo važnom institucijom, a najvažniji su ratifikacija međunarodnih sporazuma, izbor Europske komisije i donošenje europskog proračuna.

„Upravo sada teku velike rasprave višegodišnjeg financijskog okvira, a tu govorimo o onih 10,7 milijardi koje Hrvatska dobiva u omotnici od 2013 do 2020. i sada teku razgovori oko nove omotnice od 2021. do 2027. Tu je važno da Hrvatska zadrži isti iznos i mislim da smo blizu toga. Hrvatska će zapravo imati više od 20 milijardi eura koje bi trebala potrošiti u europske projekte. Puno smo ugovorili, ali treba to i realizirati, a vjerujem da Vlada to potiče i dobro radi“, rekla je Šuica koja je nada pobjedi HDZ-a na europskim izborima u svibnju.
„I 2013. i 2014. smo pobijedili, dokazali smo se svojim radom i vjerujemo u pobjedu“, poručila je voditeljica hrvatske HDZ/EPP delegacije u Europskom parlamentu.

Predsjednik Mladeži HDZ-a je naglasio da je 70 % usvojene europske legislative do sad imalo utjecaj na naše građane.
„Iznimno je važno da sudjelujemo i biramo što kvalitetnije predstavnike, da shvatimo da biranjem zastupnika imamo glas u tim institucijama. Važno je i da rezultati izbora daju što brojniju našu delegaciju kako bismo što bolje kroz rad odbora utjecali na tu legislativu“, kazao je Vidiš.

Potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke je istaknuo da je posebno bitno da mlada generacija zna da se u Europskom parlamentu štite nacionalni interesi.
„Prije 5 godina izlaznost je bila oko 25 %. Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće je da je kod mladih birača to bilo samo oko 13 % i to želimo promijeniti i ovom tribinom. Poticanjem tema koje su bitne mladima možemo učiniti da EU izbori budu zanimljiviji i da osvijestimo koliko je važno imati zastupnike u EU parlamentu koji mogu dobro zastupati naše strateške interese“, poručio je Ressler.
U nazočnosti stranačkih dužnosnika i mladih članova stranke, pozdravne riječi na tribini uputio je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan koji je naglasio važnost izbora za Europski parlament, izlazak mladih na izbore, ali i političko djelovanje Mladeži HDZ-a, a potom i predsjednik Županijske organizacije i saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je naglasio da Europska unija i NATO, kojih je Hrvatska punopravna članica, nemaju alternativu te da je Hrvatska s tek 0,8 posto stanovništva Unije itekako u njoj vidljiva i prepoznata. Skup je pozdravio i varaždinski župan Radimir Čačić ocijenivši ideju Europske unije važnom za „male“ države poput naše.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.