Now Reading:
Nastavak osiguravanja besplatnih obroka za djecu u riziku od siromaštva u međimurskim osnovnim školama
Full Article 3 minutes read

Nastavak osiguravanja besplatnih obroka za djecu u riziku od siromaštva u međimurskim osnovnim školama

U okviru Poziva „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ Međimurska županija u partnerstvu s 23 osnovne škole kojima je osnivač već treću godinu provodi projekt „Školski obroci svima“. Na početnoj konferenciji u Velikoj vijećnici okupili su se ravnatelji škola u kojima se projekt provodi u školskoj godini 2018./2019., zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine Sonja Tošić-Grlač te koordinatorica projekta Maja Odrčić Mikulić.

Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je kako se radi o projektu koji u velikoj mjeri pridonosi ostvarivanju jednakih mogućnosti učenika osnovnih škola. Zahvalila je i jedinicama lokalne samouprave koje su prepoznale potrebu te se priključile projektu. „Osam jedinica lokalne samouprave sudjeluje u sufinanciranju ili potpunom financiranju školskih obroka učenicima na svom području. Nadam se da će se i ostali gradovi i općine priključiti, ali i da će u budućem razdoblju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te europski fondovi prepoznati istu potrebu i za učenike naših srednjih škola“, zaključila je.

Projektom je obuhvaćeno 1.492 korisnika, odnosno učenika iz 23 škole koje posjeduju kapacitet za pripremu školskih obroka, imaju školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde (HACCP). Prema riječima koordinatorice projekta Maje Odrčić Mikulić obroci se pripremaju za vrijeme školskog odmora, a identični su vrsti obroka koji se poslužuju učenicima čiji roditelji samostalno financiraju troškove školske kuhinje. Također, prilikom podjele, isti se obroci dijele svima te ne dolazi do odvajanja djece koja su dobila besplatne obroke. Tijekom aktualne školske godine osigurano je 261.100 obroka.

Međimurska županija ulaže u sve segmente obrazovanja koji su definirani kao apsolutni prioritet, na tragu čega je i ovaj projekt, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec te dodao kako je treću godinu provođenja cijeli postupak već dobro uhodan. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine Sonja Tošić-Grlač istaknula je da 38% djece u Republici Hrvatskoj živi u siromaštvu te je iz tog razloga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iskoristilo mogućnosti povlačenja sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Jedna od 23 škole u kojima se provodi projekt je Osnovna škola Strahoninec. Ravnateljica Jelena Okun istaknula je da je OŠ Strahoninec u projekt koji implementiran u školski kurikulum uključena od samog početka njegova provođenja, odnosno školske godine 2016./2017. „Uključeni smo, srećom, s malim brojem učenika. Prve godine bilo je 13 korisnika kojima smo podijelili 2.200 obroka, a godinu nakon toga 2.800 obroka za 16 učenika. U tekućoj školskoj godini imamo 22 korisnika kojima planiramo podijeliti 3.500 obroka. Dostojanstvo naše djece vrijednost je koja se ne može mjeriti, stoga zahvaljujem svima koji rade za dobrobit naših najmlađih“, naglasila je.

Projekt ukupne vrijednosti 1.499.627,85 kuna u potpunosti je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a po završetku konferencije potpisani su i Sporazumi s predstavnicima partnerskih ustanova.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.