Now Reading:
Međimurska županija nastavlja podržavati djelatnosti rane intervencije MURID-a
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija nastavlja podržavati djelatnosti rane intervencije MURID-a

U prostorijama Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) danas je potpisan ugovor vrijedan 350.000 kuna kojim Međimurska županija četvrtu godinu za redom podupire djelatnosti rane intervencije. Ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava za sufinanciranje socijalne usluge rane intervencije i poludnevnog boravka u MURID-u potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko.

MURID je jedini izvaninstitucionalni pružatelj socijalnih usluga rane intervencije u ovom dijelu Hrvatske, naglasio je župan Posavec te dodao kako se nada da će i druge županije prihvatiti ovakav model sufinanciranja: „Uloga lokalne zajednice prema potrebitima najbolje se vidi i očituje u ovakvim oblicima podrške. Međimurska županija je županija koja je najviše socijalno osjetljiva županija u segmentu financijskih sredstava koja se iz proračuna izdvajaju za djecu s poteškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, osobne asistente u vrtićima i školama. Naša želja je da uvođenjem novih standarda i  kvalitetnim programima jačamo kvalitetu života lokalne zajednice.

Korisnika i potreba ima sve više, posebice iz drugih županija diljem Hrvatske. „Već četiri godine za redom dobivamo sustavnu i direktnu podršku od strane Međimurske županije, no takva podjela i sufinanciranje troškova socijalnih usluga na razini jedinica lokalne samouprave još uvijek je jedinstvena i specifična na području Hrvatske i regije.“, rekla je izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko zahvalivši pritom Međimurskoj županiji i županu Posavcu što su prepoznali njihovu djelatnost.

Oko dvjestotinjak djece kroz godinu prolazi uslugu savjetovanja, dok je stopedesetoro djece uključeno u tjedne usluge terapija. Važnost podrške i usluga koje pruža MURID-ov tim najviše su svjesni roditelji djece uključenih u proces. Ispred roditelja obratila se Martina Kocijan koja je istaknula da su otvorena vrata MURID-a od samog početka bila od velike pomoći kroz sve izazove. „Kao mladi roditelji suočili smo se s djetetovom dijagnozom te smo u MURID-u našli sve odgovore na naša pitanja i drago nam je što postoji mjesto gdje se sve obitelji mogu obratiti i dobiti kvalitetnu podršku.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač, naglasila je kako u Međimurju možemo biti ponosni što imamo MURID koji se iz godine u godinu iz male udruge razvija u središte za ranu intervenciju. Njihov razvoj mora teći u pravcu razvoja Centra za ranu intervenciju te zajedničkom suradnjom institucija i aktera moramo omogućiti napredak i razvoj kapaciteta. Roditeljima i djeci mora biti pružena mogućnost da normalno funkcioniraju te takav pristup djeci mora biti usustavljen.

MURID među prvima u Hrvatskoj ima standardizirani protokol za dijagnostiku autizma Dokaz sustavnog ulaganja MURID-a u kvalitetu dijagnostike je ADOS-2, opservacijski protokol za dijagnostiku autizma, koji predstavlja „zlatni standard“ u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma i namijenjen je širokom dobnom rasponu sudionika od 12 mjeseci do odrasle dobi. Uz pomoć Međimurske županije, Grada Mursko Središće i Općine Selnica, MURID je među prvima u Hrvatskoj nabavio standardizirani hrvatski dijagnostički instrument. „Liste čekanja za ADOS su oko dvije godine i zbog toga smo odlučili staviti kao prioritet da nabavimo protokol kojim ćemo zaista moći pružiti ranu intervenciju.“, rekla je izvršna direktorica Silvija Pucko

Input your search keywords and press Enter.