Now Reading:
Vlada nabavlja 90 novih vozila za predsjedanje EU-om – to ćemo platiti 4 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

Vlada nabavlja 90 novih vozila za predsjedanje EU-om – to ćemo platiti 4 milijuna kuna

Zbog predsjedanja Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine Vlada je odlučila nabaviti novih 50 automobila i 40 kombija. U natječaju za nabavu vozila operativnim leasingom procijenjeno je da će to koštati 4,2 milijuna kuna, a vozila će biti u najmu sedam mjeseci. Rok isporuke je 10. prosinca ove godine, prenosi Telegram.

Vladajući su taj trošak predstavljali kao nešto što se ne može izbjeći, ali Telegram piše da su neke zemlje za istu svrhu, predsjedanje Europskom unijom, vozila nabavile – besplatno. Informacije su tražili od pet država koje su vodile EU od početka 2017. godine. Iz Estonije i Austrije službeno su potvrdili da su, kako bi smanjile troškove svog šestomjesečnog vođenja EU-a, postigle partnerske sporazume s tvrtkama koje su osigurale različite proizvode i usluge. Među njima su bili i dobavljači vozila.

Na stranicama austrijskog predsjedništva stoji kako će Porsche Austria osigurati vozila za prijevoz delegata te da će osobni automobili i kombiji biti korišteni za oko 20 konferencija na visokoj razini. Može se stoga pretpostaviti da su ta vozila korištena za prijevoz, primjerice, europskih ministara.

Austrija i Estonija vozila nisu trebale platiti

Iz ureda austrijske vlade pojašnjeno je da su im vozila stavljena na raspolaganje bez naknade, samo za vrijeme predsjedanja. Dodali su i da su postojala različita područja u kojima je Austrija tražila partnere s kojima su onda potpisali ugovore o suradnji. Tvrde i da su te tvrtke zauzvrat dobile samo to da su bile značajno vidljive za vrijeme austrijskog predsjedanja EU-om.

Iz estonskog pak veleposlanstva u Pragu su odgovorili da je BMW ponudio 65 novih osobnih automobila, a Mercedes-Benz 40 kombija, da Estonija nije morala otkupiti ta vozila. Autokuće su ih, tvrde iz veleposlanstva, kasnije prodale po sniženim cijenama.Telegram je pitao Vladu hoće li na taj način pokušati smanjiti troškove predsjedanja EU-om, i što se tiče automobila i što se tiče drugih troškova predsjedanja, no njihove odgovore još nisu dobili.

www.aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.