Now Reading:
Otvorena izložba radova učenika na temu ravnopravnosti spolova, najboljima dodijeljene nagrade: “Važno je od najranijih dana promišljati da smo ravnopravni“
Full Article 6 minutes read

Otvorena izložba radova učenika na temu ravnopravnosti spolova, najboljima dodijeljene nagrade: “Važno je od najranijih dana promišljati da smo ravnopravni“

U osnovnoj školi u Tuhlju otvorena je izložba pristiglih radova i dodijeljene su pohvalnice najuspješnijim likovnim i literarnim radovima djece i učenika u sklopu literarnog i likovnog natječaja za vrtiće, osnovne i srednje škole na temu ravnopravnosti spolova.

Radovi su izabrani putem natječaja kojeg po drugi put provode Krapinsko-zagorska županija i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije.

Pristigle su ukupno 74 prijave od 18 prijavitelja, a gledano po kategorijama 22 prijave su u kategoriji predškolskog uzrasta, 40 prijava u kategoriji od 1. do 4. razreda osnovne škole, 11 prijava u kategoriji od 5. do 8. razreda i jedna prijava u kategoriji srednjih škola.

Predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ Snježana Romić rekla je kako će proglasiti one najuspješnije koji se bave problematikom o ravnopravnosti, koji ne žele da društvo oko nas ima stereotipe i predrasude, te da ravnopravno sudjelujemo u radu u obitelji, užoj i široj zajednici.

U natječaju je ukupno sudjelovalo 18 ustanova, od vrtića do srednjih škola, malo me žalosti što je iz srednjih škola stigao samo jedan rad na literarni natječaj, ali drago mi je da su mentorice prepoznale problematiku ravnopravnosti i da je provode sa svojim učenicima u sklopu redovnog programa kao dio građanskog odgoja i obrazovanja – istaknula je Romić.

Zamjenica župana Jasna Petek svima je čestitala na ovim radovima i dodala kako Krapinsko-zagorska županija nastoji biti uključiva zajednica, koja vodi brigu o svim skupinama u svim kategorijama u svom društvu.

Nastoji ih uključiti u provođenje različitih aktivnosti kako bi život bio što kvalitetniji, bolji, ljepši i ugodniji. Jedan od tih tema sigurno je ravnopravnost spolova koju uvijek i iznova stavljamo na dnevni red i posebno ju želimo obrađivati u našim vrtićima i školama, s našim najmlađima jer smatramo da se stavovi najvećim dijelom formiraju u obitelji, ali na formiranje stavova sigurno djeluje i društvena zajednica, odgojno-obrazovne institucije. Stoga smo objeručke prihvatili ideju predsjednice za ravnopravnost spolova koja je predložila ovaj javni poziv – naglasila je Petek.

Zamjenica župana se osvrnula i na to kako se djeca  o takvim temama sigurno mogu dobro izraziti crtežima, slikom, pjesmom ili nekim drugim kreativnim činom.

Ovo je način da od najranijih dana promišljamo i osvješćujemo na to koliko je važno da smo svi ravnopravni bez obzira na spol i to je ispravni put na kojem možemo graditi našu županiju i sredinu – završila je Petek.

Marija Dijaković iz žirija za literarne radove čestitala je sudionicima i njihovim mentoricama i posebno pohvalila nagrađene učenicima.

Na literarni natječaj pristiglo je ukupno 13 radova u 3 kategorije, 5 radova učenika razredne nastave, 7 radova učenika predmetne nastave i jedan rad učenice srednje škole. Elementi koji su se uzimali u obzir prilikom vrednovanja radova bili su kreativnost i originalnost, struktura i organizacija teksta te skladnost s temom natječaja – napomenula je Dijaković i dodala kako su u svakom od navedenih elemenata učenici mogli ostvariti 20 bodova, što čini ukupno 60 bodova.

Radovi pristigli na natječaj održavaju osobna iskustva, promatranja i stavove o pitanjima neravnopravnosti, stereotipa i  diskriminacije – istaknula je članica žirija.

Akademska slikarica Maja Vukina Bogović bila je žiri za likovne radove, rekla je kako su likovne tehnike razne i zrele te da je jako puno talentirane djece. 

Tema o ravnopravnosti spolova je jako bitna i o njoj se već u vrtiću primjećuju promišljanja, a kasnije dolazi do toga da su to već ozbiljne teme razrađene kroz strip, sliku, priču, a ima i tekstova koji nam daju misliti. Drago mi je što je to krenulo rano, od vrtića jer kao što je važno čitanje u najranijoj dobi, tako je i prepoznavanje ovakvih stvari bitno raditi već u vrtiću – pojasnila je Vukina Bogović.

Na početku je sve okupljene pozdravio Josip Žlender učenik 4. razreda, a domaćin, ravnatelj Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj Davor Žažar kazao je kako je Škola nedavno proslavila 188 rođendan. Škola je poznata prije svega po njegovanju kajkavskog izričaja s gospođom Pavicom Iveković koja već 30-ak godina radi na tom planu i misli da na tome postiže jako lijepe rezultate. 

Najboljima su dodijeljene nagrade. U kategoriji predškolskog uzrasta za likovne radove treće mjesto osvojila je Vita Lončarek i mentorica Helena Mikulčić iz Dječjeg Vrtića Potočić Tuheljski, drugo mjesto Dominik Kramarić i mentorica Helena Mikulčić iz Dječjeg vrtića Potočić Tuheljski o prvo mjesto pripalo je Loreni Glavač i mentorici Kristini Hamin iz Dječjeg vrtića Bubamara Donja Stubica.

U kategoriji od 1. do 4. razreda osnovne škole treće mjesto osvojila je Irena Bevanda zajedno s mentoricom Matejom Drobec iz Osnovne škole Žitnjak, drugo mjesto osvojio je Dominik Drakšić i mentorica Stanislavu Bakić iz Osnovne škole Ive Andrića Zagreb i prvo mjesto Julija Mudronja i mentorica Kristina Sviben iz Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar. 

U kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole treća je Lana Vnuk i mentorica Ivana Hrastović iz Osnovne škole Janka Leskovara Pregrada, druga je Emili Koprivnjak i mentorica Helena Nišić iz Osnovne škole Janka Leskovara Pregrada, a prvo mjesto pripalo je Mili Cesarec i mentorici Heleni Nišić, također iz Osnovne škole Janka Leskovara Pregrada.

U kategoriji 1. do 4. razred osnovne škole u literarnom natječaju treća je bila Roza Cvetko i mentorica Divna Topolnjak, drugi je bio Dominik Brčić i mentorica Divna Topolnjak, oboje  iz Osnovne škole Eugena Kvaternika, Velika Gorica i prva nagrada pripala je Mihaelu Jembrihu i mentorici Kristini Goluban iz Osnovne škole Ljudevit Gaj Mihovljan. 

U kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole treće mjesto osvojio je Noa Krušelj, drugo mjesto Leo Šantak i prvo mjesto Elena Bosec, svima je mentorica Ivana Kranjčec i dolaze iz Osnovne škole Bedekovčina.

U kategoriji srednjih škola stigao je samo jedan rad i to iz Gimnazije A.G. Matoša iz Zaboka, od Jane Krušelj i mentorice Katarine Halambek Švec.

i.belošević/sjever.hr 11.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.