Now Reading:
SVJETSKI JE DAN ZAŠTITE OKOLIŠA- zaštitimo ga jer imamo samo jednu Zemlju
Full Article 2 minutes read

SVJETSKI JE DAN ZAŠTITE OKOLIŠA- zaštitimo ga jer imamo samo jednu Zemlju

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svakog 5. lipnja podsjećajući nas na Konferenciju Ujedinjenih naroda održanu u Stockholmu 1972. godine kada je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda s ciljem podizanja svijesti o ključnim okolišnim problemima. Kroz obilježavanje ovog dana nastoji se istaknuti važnost individualne odgovornosti i kolektivnog djelovanja prema održivom razvoju.

Posljednje desetljeće jasno se osjeća i svakodnevno svjedoči posljedicama klimatskih promjena od koji su sve češći ekstremni vremenski uvjeta poput kiša, poplava, suša do neuobičajenih hladnoća. Odgovornost za ove promjene ne leži samo na državnim politikama i nevladinim organizacijama koje zagovaraju okolišnu politiku već i na industriji, rudarstvu, energetici te svakom pojedincu kroz njihove životne stilove.

Oko 14 milijuna tona plastičnog otpada godišnje završava u oceanima, što je alarmantna količina, a čak 85 % dolazi s kopna.

Jedan od glavnih problema koji zahtijeva veću pažnju je recikliranje plastike. U Europi se godišnje prikupi oko 29 milijuna tona plastičnog otpada, ali samo se 32 % reciklira, dok 43 % odlazi na spaljivanje, a 25 % završava na odlagalištima.

Plastični otpad prenosi se morskim strujama, razgrađuje se u mikroplastiku ili stvara guste nakupine otpada u oceanskim vrtlozima, šteteći turizmu, ribarstvu i pomorskom prometu.
Očekuje se da će emisije povezane s plastikom doseći 19% globalnog proračuna ugljika do 2040. godine. Iako su danas dobro poznati negativni učinci plastike njezina upotreba nastavlja rasti stvarajući dodatni pritisak na okoliš i klimu.

Stoga uz inovacije i stvaranje ekološki proizvoda promicala bi se praksa sprječavanja otpada jer svakim malim, ali važnim korakom, doprinosi se zaštiti našeg okoliša – jer u konačnici imamo samo jednu Zemlju!

foto: ilustracija

sjever.hr / zzjzosijek.hr 05.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.