Now Reading:
Varaždinske osnovne škole dobile fotonaponske elektrane
Full Article 3 minutes read

Varaždinske osnovne škole dobile fotonaponske elektrane

U V. osnovnoj školi u Varaždinu u utorak je predstavljen projekt fotonaponskih elektrana instaliranih na varaždinskim osnovnim školama. O fotonaponskim elektranama su govorili varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković, a ravnateljica V. OŠ Nikolina Kovačić prezentirala je rad fotonaponske elektrane.

Sukladno Zelenoj agendi modernog europskog grada, Grad Varaždin teži tome da što više energije dobiva iz obnovljivih izvora energije, rekao je gradonačelnik Bosilj, stoga su na varaždinske I., II., III., IV., V. i VII. OŠ instalirane solarne elektrane. Projekt se radi i za VI. OŠ te za Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar” koji dosad nisu mogli biti prijavljeni na natječaj jer nije protekao određeni vremenski period otkad su korištena prethodna sredstva.

– Na ovih šest škola smo instalirali ukupno 182 kilovata vršne snage, a to znači da ćemo dobivati oko 220 tisuća kilovata godišnje električne energije. Cijeli ovaj projekt je bio vrijedan oko 120 tisuća eura koji smo prijavili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje smo dobili 40 posto sredstava. Što se tiče ušteda, ovdje će se, sukladno Zelenoj agendi, oko 43 tisuće tona CO2 manje emitirati u zrak, a bit će i značajna financijska ušteda, gdje će naše škole račune električne energije godišnje plaćati 30 do 40 tisuća eura manje – kazao je Bosilj.

Dodao je da se na ovaj način nastavlja ono što je Grad započeo na sportskim objektima – postavljanje solarnih elektrana u Graberju i na Srednjoškolcu.

– Nakon osnovnih škola ćemo s ovom inicijativom krenuti dalje i na našim javnim ustanovama i zgradama, gdje će nam se to omogućiti od strane konzervatora ili drugih subjekata – poručio je Bosilj.

Zamjenik Miroslav Marković istaknuo je da se već traži zemljište gdje bi se pokrenuo projekt komunalne elektrane, jedan potpuno novi projekt.

– Tražimo zemljište na kojemu bismo napravili jednu fotonaponsku elektranu na koju bi se građani kroz energetsku zadrugu mogli priključiti. U sljedećih godinu dana ćemo raditi na tome da se na taj način i naše sugrađane uključi u proizvodnju besplatne električne energije. Za to ću se i zalagati u Saboru, da se što više građana uključi, da oni mogu biti što neovisniji u tom energetskom sektoru, a ne da moraju ovisiti o krizama – rekao je Marković.

Ravnateljica škole Nikolina Kovačić kazala je da škola već 15-ak dana bilježi prve rezultate.

– Možemo pratiti kolika je snaga i proizvodnja električne energije i već sad izgleda obećavajuće. Pred nama su najsunčaniji mjeseci pa već sljedeći mjesec očekujemo manje račune ili da preskočimo plaćanje računa ovih sljedećih sunčanih mjeseci. Mi kao ravnatelji imamo mogućnost praćenja naših elektrana i preko portala koji možemo preko bilo kojeg računala pratiti jer su nas izvođači radova registrirali na tim specijaliziranim programima, a isto tako imamo i mobilne aplikacije i u bilo koje doba dana možemo pratiti kolika je snaga trenutačno, sve je uživo, vidimo proizvodnju na tjednoj bazi, mjesečnoj i godišnjoj – navela je ravnateljica te potom prisutnima demonstrirala praćenje rada fotonaponske elektrane.

mlpetrinjak/sjever.hr
21.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.