Now Reading:
Varaždinska županija dodijelila udrugama rekordnih 235 tisuća eura – Stričak: Iz godine u godinu za naše udruge izdvajamo sve više sredstava, zaslužile su!
Full Article 5 minutes read

Varaždinska županija dodijelila udrugama rekordnih 235 tisuća eura – Stričak: Iz godine u godinu za naše udruge izdvajamo sve više sredstava, zaslužile su!

Za programe i projekte 251 udruge po Javnom je natječaju za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2024. godini odobreno 235.425 eura, a ugovori su potpisani u petak u Županijskoj palači u Varaždinu.

Riječ je o trećem javnom pozivu raspisanom za dodjelu sredstava udrugama. Prvi se odnosio na potrebe u kulturi za što je izdvojeno 206.330 eura, drugi na rad sportskih udruga i za njihov rad izdvojeno je 280.000 eura, a treći se javni poziv odnosi na rad svih ostalih udruga i iznosi 235 425 eura.

-Na ovaj javni poziv je došlo 312 prijava, 251 je prošla, a te prijave se odnose na rad naših udruga s osobama s invaliditetom i socijalne skrbi, zaštite zdravlja, zaštite okoliša, na naše vatrogasce, branitelje, dragovoljce, ribolovce, lovce, poljoprivredne proizvođače, na sve ostalo što dosad nije bilo obuhvaćeno javnim pozivima za kulturu i za sport – rekao je župan Anđelko Stričak.

I ovoga je puta istaknuo kako trud i angažman svih članova, odnosno svih tih udruga treba vrednovati.

-Ako je netko zaista voljan sudjelovati u radu udruga, ako se organiziraju, daju svoje slobodno vrijeme i novac, naravno da Županija taj rad, njihov entuzijazam mora i treba prepoznati, stoga smo se odlučili za ove iznose. Usporedimo li prijašnje i ovu godinu, ova je godina zasad rekordna. Naime, za sva tri javna poziva dodijeljeno je 721.755 eura ili 15,8 posto više nego prošle godine koja je opet bila rekordna u odnosu na prethodne. Iz godine u godinu povećavamo sredstva za rad naših udruga – zaključio je župan Stričak.

Predstavnici udruga zahvalili na financijskoj podršci

Među onima kojima su odobrena sredstva je Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi koje provodi niz aktivnosti kojima Društvo i medicinske sestre sudjeluju u promicanju, razvitku i unapređenju palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj. Društvo osnovano prije deset godina dobilo je podršku Županije za program „Dostojanstvo palijativne skrbi u kući“.

-Kroz sve te godine članovi našeg društva sudjeluju u razvoju palijativne skrbi u suradnji s nadležnim ministarstvima i komorama, obrazovnim sustavom, radom u službama specijalističke palijative. Svoje znanje i vještine prenose organiziranjem besplatnih radionica za sve koji na bilo koji način pružaju palijativnu skrb. Upravo zbog toga nam je svih ovih godina iznimno važna podrška Varaždinske županije. Ovim projektom, kao i svima prethodnima želja nam je osnažiti sve one koji pružaju palijativnu skrb na području Varaždinske županije putem besplatnih radionica– rekla je Nataša Dumbović, jedna od osnivača Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi.

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad jedan je od 58 LAG-ova u Hrvatskoj, a djeluju na području sjeverozapadnog dijela Varaždinske županije koje obuhvaća 15 gradova i općina. Podršku Varaždinske županije dobili su za program „Promocija poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda s područja LAG-a Sjeverozapad“.

-LAG Sjeverozapad je u Hrvatskoj sigurno u samom vrhu uspješnosti u provedbi natječaja iz Programa ruralnog razvoja. Naš je LAG u proteklom programskom razdoblju dodijelio više od 2 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz natječaje za male poljoprivrednike te za 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad. Na natječaj Županije javili smo se kako bismo proveli program za koji putem LEADER programa ne možemo dodjeljivati potpore, pa vam zahvaljujem što ste prepoznali program „Promocija poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda s područja LAG-a Sjeverozapad“. Putem tog programa ćemo podizati svijest o važnosti lokalno proizvedene hrane, promovirati proizvode i usluge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te organizirati edukacijske radionice za naše poljoprivrednike – rekao je Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad.

Parasportski savez Varaždinske županije na natječaju je dobio potporu za svoj program „Sport za sve – parasportski program za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji“.

-Glavni cilj ovog našeg programa je osigurati pristupačne sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom, a time u osam naših klubove uključiti nove članove, pa tako i djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Angažirat ćemo stručne trenere i podršku za bavljenje pikadom, šahom, boćanjem, visećom kuglanom i boccijom. Bilo kakva sportska aktivnost ima pozitivne učinke na zdravlje osoba s invaliditetom, no isto tako želimo doprinijeti socijalnoj integraciji te potaknuti zajedništvo, prijateljstvo i druženje među članovima našeg Saveza – rekao je tajnik Parasportskog saveza Krunoslav Pavlinec.

Udruga Črni Maček Ludbreški dobila je potporu za program „Ludbreg – grad proštenište, hodočašća i legendi“.

-Pod sloganom „Pravo na ponos naslijeđa i njegovanje tradicije običaja kraja i grada“ naša udruge njeguje narodne običaje našega grada i kraja. S obzirom da Ludbreg ima i rimsko naslijeđe, ovim projektom ćemo nastojati animirati što veći broj mladih da aktivnije sudjeluju u društvenom životu i očuvanju povijesne baštine. Nažalost, u posljednje vrijeme, kao i većina drugih neprofitnih udruga, ‘bijemo teški boj s financijama, zbog čega smo se i prijavili na ovaj natječaj. Zahvaljujemo što se prepoznali naš rad i program te nam dodijelili potporu – rekao je Dražen Filipović.

a.kučić/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.