Now Reading:
Od svih hrvatskih županija, Međimurska za sport izdvaja najviše – Župan Posavec: Sport je iznimno važan segment u zajednici
Full Article 4 minutes read

Od svih hrvatskih županija, Međimurska za sport izdvaja najviše – Župan Posavec: Sport je iznimno važan segment u zajednici

Međimurska je županija u mnogo toga ili najbolja ili među najboljima u Hrvatskoj, a ovoga se puta našla na samom vrhu zbog izdvajanja za sport.

Kako donosi Župan.hr, po stanovniku su najviše za sport u 2022. godini izdvojile Međimurska, Primorsko-goranska županija, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska i Zagrebačka županija. Istih pet najviše je izdvojilo i gleda li se udjel u proračunu namijenjen sportu.

Međimurska županija izdvojila je u 2022. godini 49,80 kuna (6,61 euro) za sport po stanovniku, što je najviše u odnosu na ostale županije, iz proračuna 0,61 posto, a u odnosu na 2021. godinu sredstva za sport povećala za gotovo 1,5 milijuna kuna (195,2 tisuće eura), odnosno za 39 posto.

U Međimurju djeluje 400-tinjak klubova te 15-ak tisuća aktivnih sportaša, a ta je županija u samom vrhu i po ulaganjima u sport. Godine 2022., prva je regija Hrvatske koja je ponijela prestižnu titulu Europske regije sporta i na tom nasljeđu nastavljaju se velika ulaganja u sportsku infrastrukturu i u recentnom razdoblju.

Tijekom 2022. godine dovršena je energetska obnova najveće sportske dvorane u Međimurju – dvorane Graditeljske škole Čakovec – koja ugošćuje i natjecanja svjetskoga ranga. Tijekom 2023. obnova dvorane nastavljena je unutrašnjim uređenjem te su obnovljena borilišta i sanitarni čvorovi u što je uloženo 170.758 eura, od čega je Međimurska županija snosila veći dio. I vanjski sportski tereni su obnovljeni i modernizirani te danas dvoranu Graditeljske škole i vanjske terene koristi više od 2000 učenika i 700-tinjak sportaša koji treniraju u vrhunskim uvjetima.

Županija osigurala nastavak izgradnje sportske dvorane OŠ Sveta Marija

Zbog dugog čekanja na suglasnosti nadležnog Ministarstva, Skupština Međimurske županije donijela je odluku da se vlastitim snagama završi gradnja i opremanje sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija. Početkom ove godine potpisani su ugovori s izvođačem radova, čime je Međimurska županija osigurala nastavak izgradnje sportske dvorane OŠ Sveta Marija, odnosno izvođenje građevinsko-obrtničkih radova vrijednih 1.681.485 eura, donosi portal Župan.hr.

Župan Matija Posavec naglašava da ova investicija Osnovnoj školi Sveta Marija i sredini donosi višestruke dobrobiti te projekt više nije mogao čekati:

-Odlučili smo sami dovršiti ovaj projekt kako zgrada dvorane ne bi predugo stajala nedovršena te bila izložena propadanju i oštećenjima. Završetkom projekta ne osiguravamo samo kvalitetnu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture učenicima, već i prelazak na jednosmjensku nastavu, s obzirom da će se u sklopu objekta urediti dodatne učionice – ističe župan Posavec.

Posao će biti okončan do kraja godine, a paralelno će Županija tražiti izvore u fondovima za opremanje dvorane. Međimurska županija je ranije, u prvu fazu izgradnje spomenutog objekta, uložila 600.000 eura, a uz učenike OŠ Sveta Marija, kojih je s područnim odjelom u Donjem Mihaljevcu trenutno 135, dvoranu će koristiti brojne sportske i druge udruge s područja ove općine i okolice.

Zajednici sportskih udruga i klubova i školskom sportu čak 665.000 eura

Iz godine u godinu, povećavaju se iznosi iz proračuna namijenjeni sportskim udrugama, a u veljači 2024. Međimurska županija dala je dosad najsnažniji vjetar u leđa svojoj Zajednici sportskih udruga i klubova i školskom sportu – ukupno gotovo 665.000 eura.

-Sport je iznimno važan segment u zajednici te je svaki doprinos sportu važan. Ove godine smo odlučili značajno povećati iznos za sport te gotovo 530.000 eura, direktno iz proračuna Međimurske županije, ide našoj Zajednici sportskih udruga i saveza za financiranje sporta djece i mladih, za natjecateljski sport, zatim za nositelje kvalitete, rekreativni i amaterski sport, kao i sport osoba s invalidnošću. Dodatno smo osigurali ukupno 135.000 eura za rad Međimurskog školskog sportskog saveza, nagrađivanje sportaša za vrhunske rezultate, kao za najam dvorana nositeljima kvalitete, kako bi za njih bile besplatne. Tom iznosu treba dodati i ulaganja u sportsku infrastrukturu – rekao je župan Posavec.

Značajnim ulaganjem Međimurska županija pomogla je i postavljanje suvremene balon-dvorane u Čakovcu koju će koristiti sportski klubovi Čakovca te studenti dvaju visokoškolskih ustanova – Međimurskog veleučilišta te Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. U nizu europskih projekata koje Međimurska županija kao nositelj ili partner provodi na svom području i kojima unaprjeđuje život u zajednici je i projekt No boundaries, kojemu je cilj uključivanje osoba s invalidnošću u sportske aktivnosti.

sjever.hr/zupan.hr
17.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.