Now Reading:
Župan Kolar i gradonačelnik Gregurović sudjelovali na obilježavanju 33. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade „Gromovi” u Krapini
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar i gradonačelnik Gregurović sudjelovali na obilježavanju 33. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade „Gromovi” u Krapini

Kod spomenika poginulim braniteljima u Krapini u srijedu su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježene 33 godine ustroja 2. gardijske brigade „Gromovi”.

Umirovljeni bojnik Zvonimir Kantolić, dopredsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi” i predsjednik podružnice Udruge ratnih veterana „Gromovi” Krapinsko-zagorske županije, rekao je da je ova gardijska brigada osnovana 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku u bazi kraj Zagreba.

Više od 120 pripadnika branitelja s područja Krapinsko-zagorske županije bilo je u sastavu „Gromova”, od toga je 36 invalida i ranjenih branitelja. Sam ratni put legendarne 2. gardijske brigade bio je prožet junaštvom i velikim doprinosom u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske. Mi, branitelji s područja Krapinsko-zagorske županije, ponosni smo na taj dio jer, uz ove istinske heroje koji su dali svoj život za slobodu Republike Hrvatske, ima i puno heroja koji su živi, nažalost, danas bolesni i izranjavani, a nažalost svakim danom nas je i sve manje – istaknuo je umirovljeni bojnik Kantolić, dodavši kako se nada da će ih uvijek biti dosta, odnosno da će uvijek tu biti netko tko će svake godine obilježiti godišnjicu osnutka „Gromova”.

Što se tiče ratnog puta, Kantolić je rekao da je početak bio na Banovini. U prvim danima Domovinskog rata većinom su držali crtu uz rijeku Kupu prema Sisku i dalje do Sunje.

– Kasnije je ogroman doprinos dat Operaciji Tigar u oslobađanju Dubrovnika, južnog bojišta, nakon toga Maslenica, Posavina, Banovina, Pokuplje, a isto tako i dio Like. Jedan dio snaga je sudjelovao u Operaciji Bljesak. Većina snaga je sudjelovala u Operaciji Oluja i svi znamo kakav rezultat je bio što se tiče te Operacije, da smo bili na najtežem pravcu kao jedina gardijska brigada – prisjetio se Kantolić.

Isto tako, dodao je, ovi su branitelji svoj ogromni doprinos dali i u razminiranju Republike Hrvatske nakon završetka Domovinskog rata.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da iza brigade, odnosno „Gromova”, stoji nevjerojatan ratni put.

– Brigada je formirana 15. svibnja prije 33 godine, a već su u lipnju bili na nekim ratištima u Lici, zatim na intervenciji u Zagrebi na Mostu mladosti te na karlovačkom bojištu od Karlovca, Duge Rese, Siska, Petrinje. Nema teritorija Republike Hrvatske, nema bojišta gdje nije bilo „Gromova” – kazao je Kolar, dodajući da je brigada podnijela mnoge žrtve, odnosno 208 poginulih te preko 1.200 ranjenih, od čega su četiri poginula branitelja s područja Zagorja te 36 ranjenih.

– Ponosni smo na njih te smo u mislima s roditeljima koji su izgubili svoje najdraže. Naravno, kao i uvijek, i ovo je dokaz da su Zagorci sudjelovali u svim postrojbama i na svim ratištima te dali veliki obol u obrani te potom i u oslobađanju RH – kazao je Kolar.

Zaključio je da Udruga koja okuplja branitelje ima sve više aktivnosti te da će u tome imati potporu Županije.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović čestitao je svim pripadnicima postrojbe 33. obljetnicu osnutka brigade te naglasio da Grad Krapina i Udruga 2. gardijske brigade „Gromovi” imaju odličnu suradnju.

– Suradnja je krenula prije desetak godina. Otad smo organizirali niz važnih datuma za našu domovinu. Krenulo je i obilježavanje na Starom gradu značajnih obljetnica te se iz toga rodila ideja o izgradnju spomen obilježja kojeg smo zajednički realizirali. Ovo je zaista primjereno mjesto gdje možemo odati počast svim stradalima, odnosno preminulim hrvatskim braniteljima – poručio je Gregurović, dodajući da oni i dalje žive u srcima i mislim drugih.

mlpetrinjak/sjever.hr
15.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.