Now Reading:
Bedekovčina, Donja Stubica, Pregrada i Zlatar ušli u projekt širokopojasnog interneta vrijednog 25 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Bedekovčina, Donja Stubica, Pregrada i Zlatar ušli u projekt širokopojasnog interneta vrijednog 25 milijuna eura

U četvrtak je u Pregradi održana press konferencija povodom odobrenja potpore za uvođenje širokopojasnog interneta na području gdje ne postoji komercijalni interes. Na području Krapinsko-zagorske županije potporu je dobilo 26 općina i gradova u vrijednosti od 25 miijuna eura.

Uvođenjem širokopojasnog interneta na području županije omogućiti će brzinu interneta iznad 100 megabajta u sekundi što je danas potreba gospodarstva, obrazovanja, ali i domaćinstva. Bedekovčina, Donja Stubica, Pregrada i Zlatar su ušli u projekt za koji je odobreno 25 milijuna eura s 51 490 potencijalnih korisnika, trebao bi biti gotov do kraja 2026. godine.

Župan Željko Kolar naglasio je kako će Županija zajedno sa svojiim poduzećima biti na raspolaganju te da će biti potreba odlična koordinacija s građanima unutar općina i gradova.

-Ovaj projekt izuzetno je bitan za našu županiju, za daljnji razvoj naše županije i ovo će pomoći za još bolji rast našeg gospodarstva – kazao je župan Kolar.

Željko Kolar, župan KZŽ

Na istoku županije nositelj projekta je Grad Zlatar, a obuhvaćene su općine Hrašćina, Budinščina i Konjščina.

-Na našem području je 6900 korisnika, a vrijednost je nešto malo manja od 4 milijuna eura. Ono što je bitno naglasiti je to da će korisnici, kada se izgradi sva infrastruktura, sami moći odabrati kojeg telekomunikacijskog operatera žele – kazala je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek.

Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica Zlatara

Grad Donja Stubica nositelj je projekta za područje Donje i Gornje Stubice, Marije Bistrice, Velikog Trgovišća i grada Oroslavje.

Imamo oko 16.500 jedinica koje bi mogle biti uključene u ovaj projekt dok je ukupna vrijednost oko 6,5 milijuna eura – kratko je kazao gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić dodajući da se ne treba naglašavati koliko je brzi Internet važan za gospodarstvo ali i lokalno stanovništvo.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice

Projektno područje oko Pregrade obuhvaća grad Pregadu i grad Klanjec te općine Krapinske Toplice, Desinić, Hum na Sutli, Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Kumrovec i Zagorska Sela. Ukupno je odobreno 9,2 milijuna eura za 16 364 potencijalna korisnika.

-Ovo je jedna od najvećih javnih investicija na području Pregrade, a sama realizacija predviđa i angažman lokalne radne snage – rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade

Načelnik Općine Bedekovičine Darko Ban kazao je kako je težnja njegove, ali i okolnih općina, da se mještanima ponudi kvalitetan i brzi internet.

-Nema razvoja društva bez kvalitetnog Interneta što se prije svega odnosi na gospodarstvo, ali i područje turizma. Ponosan sam što će se nakon 8 godina borbe mještanima omogućiti kvalitetan internet. Kao nositelji projekta najviše smo uložili obola i truda da se taj projekt ostvari. Na našem području postoji interes oko 11.726 potencijalnih korisnika, a projekt će se sufinancirati iz nacionalnog Programa oporavka i otpornosti u iznosu od 5,240 milijuna eura – pojasnio je Ban dodajući da će se konačno realizirati težnja lokalnog stanovništva “internet do svake kuće”.

Darko Ban, načelnik Bedekovčine

msopek/sjever.hr 25.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.